De nieuwe strandpaal met een ‘lachend kakske’ op het strand van Oostende is weer terecht. De dieven hadden zichzelf verraden via Instagram.

De nieuwe verdwaalpaal werd in de nacht van maandag op dinsdag integraal gestolen, de Oostendse politie startte een onderzoek. Op het Instagramprofiel van de dieven waren foto's en filmpjes te zien van hoe ze de paal uit het voetstuk sleuren. Een alerte Instagramgebruiker nam daar foto's van en gaf ze door aan de politie. Burgemeester Bart Tommelein liet in de loop van de dag weten dat de politie de jongeren op het spoor was, iets voor 17.00 uur kwam de officiële mededeling dat de paal terecht was. De zes jongeren werden ondertussen verhoord en er is een proces-verbaal opgesteld voor de gemaakte schade. De paal wordt zo snel mogelijk terug geplaatst.

 

'Op camerabeelden was te zien hoe de jongeren afgelopen nacht rond 01.00 uur met de verdwaalpaal door de stad liepen', vertelt Tommelein. 'Ze hebben de paal meegenomen naar hun appartement, waar een feestje aan de gang was. Dat is te zien aan de foto's, want er staat veel drank op tafel', aldus de burgemeester. 'Het is een misplaatste studentikoze grap waarmee de jongeren hopelijk niet zomaar wegkomen', aldus burgemeester Bart Tommelein. 

Omdat de paal afgekraakt is, zullen de kosten van de herstelling moeten worden betaald door de Leuvense jongeren. De prijs van zo’n paal bedraagt 2.500 euro. Toch wil de burgemeester hen niet te zwaar straffen. 'Ze hebben hun excuses aangeboden. Ik heb hen voorgesteld om vrijwillig te komen helpen met ons Beachteam op het Nieuwe Strand waar ze de paal gestolen hebben. Zo kunnen ze toch iets positiefs terugdoen voor onze stad en onze diensten', aldus de burgemeester.

De paal met een ‘lachend kakske’ werd pas vorige week geplaatst, als onderdeel van een trio nieuwe verdwaalpalen met verder ook een smiley en een hartje. De verdwaalpalen met het hartje en de smiley werden niet gestolen.