Rechtszaak tegen Utrechtse tramschutter begonnen
Foto: EPA-EFE

In de Nederlandse stad Utrecht staat Gökmen Tanis, de vermoedelijke dader van een terreuraanslag waarbij vier doden vielen, vanaf vandaag terecht. Hij heeft bekend dat hij de aanslag op een tram pleegde, maar weigert verder alle medewerking.

De 37-jarige Tanis werd maandag op de eerste inleidende zitting geboeid de zaal van de rechtbank in Utrecht binnengebracht. Er zitten drie agenten van de parketpolitie vlak naast hem. Tanis moest verplicht aanwezig zijn, zo bepaalde de rechtbank vorige week.

Door de schietpartij net buiten de historische binnenstad kwamen in maart vier mensen om het leven en raakten twee anderen zwaargewond. Tanis wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Het openbaar ministerie in Utrecht vermoedt dat hij alleen handelde.

‘Geen democraat’

De verdachte zei de rechtbank niet te erkennen en bijstand van een advocaat te blijven weigeren. ‘Ik ben geen democraat’, zei hij maandag ter zitting. ‘Ik erken jullie niet, jullie rechtbank ook niet.’

Rechtbankvoorzitter Ruud Veldhuisen wees de man erop dat de justitie een zeer zware verdenking tegen hem koestert en dat het daarom niet verstandig is om zonder advocaat terecht te staan. ‘U moet gevolgen daarvan overzien.’

Zwijgen

Tanis zei ‘het probleem’ niet te zien. ‘Ik heb al bekend.’ Daarna beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Op de vraag van de rechter waarom hij dat deed, antwoordde hij niet.

De zaak wordt pas later inhoudelijk behandeld.