Bezoek expo ‘Do you remember’ van  topontwerper Tim Van Steenbergen
Foto: Bokrijk
Historische klederdracht met een moderne toets, dat is de essentie van de expo ‘Do you remember’ in Bokrijk. Op en om het erf van het Hooghuis in Tessenderlo vind je installaties met die unieke mix. Bedenker is niemand minder dan topontwerper Tim Van Steenbergen.

Tim Van Steenbergen (°1977) behaalde in 2000 met grote onderscheiding zijn diploma aan de wereldvermaarde Antwerpse mode-academie. Met zijn reputatie als ontwerper van onder meer theaterkostuums en schoenen met een historische knipoog was hij de geknipte kledingdesigner om voor Bokrijk aan de slag te gaan. Het Openluchtmuseum telt maar liefst 2.000 kledingstukken en aanverwante. Het merendeel komt uit de kleerkast van de man en de vrouw die in de 19de en 20ste eeuw op het land werkten, zoals enkele unieke omslagdoeken, streekmutsen, onderkleding en ‘moederkenszakken’.

In tegenstelling tot stadskleding en haute couture zijn van die werkkleding weinig volledige silhouetten bewaard gebleven. De werkmensen droegen kleren tot die letterlijk tot op de draad versleten waren. De goede delen kregen daarna zelfs een tweede leven in nieuwe kleren. Net die ‘geschiedenis’ maakt de kledingstukken heel bijzonder. Het luik kleding is aangevuld met een selectie machines waarmee kleding door de jaren heen werd gemaakt, zoals weefgetouwen en spinnenwielen. Zo zie je een weefgetouw uit de 19de eeuw afkomstig van een psychiatrische instelling in Sint-Truiden.

De samenwerking met Tim Van Steenbergen gaat overigens nog verder. Hij ontwierp een volledig nieuwe collectie werkkleding voor het personeel. Bokrijk zou Bokrijk niet zijn zonder daarbij een knipoog naar het verleden. Een kiel werd een praktische broek, een omslagdoek een hippe parka met een digitale print en de schort van toen een sweater met een logo in zeefdruk.
 

Praktisch:
Expo ‘Do you remember’ over klederdracht vroeger en nu, erf Hooghuis Tessenderlo, de hele zomer lang dagelijks tijdens de openingsuren van 10 tot 18 uur. Deze vaste expo loopt nog tot 20/10.
Openluchtmuseum Bokrijk, Bokrijklaan 1, Genk.
Info: www.bokrijk.be