De VS en Noord-Korea zijn overeengekomen om de nucleaire onderhandelingen, die in februari in het slop waren geraakt na de mislukte top in de Vietnamese stad Hanoi, weer op te starten. Dat liet de Amerikaanse president Donald Trump weten tijdens een verrassingsbezoek aan Noord-Korea. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een zittende Amerikaanse president voet heeft gezet op Noord-Koreaans grondgebied.

Een uur lang spraken Kim en Trump elkaar. De ontmoeting vond plaats in Panmunjom, een dorp in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Trump is met Kim Jong-un over de grens gewandeld.

'We hebben net een zeer, zeer goede ontmoeting gehad met Kim', verklaarde Trump na afloop. Hij sprak meermaals het woord vriendschap uit om zijn relatie met Kim te omschrijven. De twee ontmoetten elkaar al twee keer eerder, in Singapore en Hanoi. De tweede ontmoeting draaide wel uit op een diplomatieke sisser. Trump en Kim kortten hun verblijf in Hanoi in, en kwamen zelfs niet met een gemeenschappelijke verklaring omdat ze geen akkoord konden vinden over de ontmanteling van de nucleaire programma’s van Pyongyang, in ruil voor het opheffen van de sancties.

Die plooien zouden nu weer zijn gladgestreken. Beide staatshoofden zullen elk een team aan het werk zetten om de nucleaire onderhandelingen voor te bereiden. Volgens Trump moeten zij binnen de twee tot drie weken aan de slag gaan. Al waarschuwt de Amerikaanse president dat het niet de bedoeling is om overhaast te werk te gaan. 'Het gaat niet om snelheid', verklaarde hij. 'Niemand weet hoe het zich zal ontwikkelen.'

Trump heeft de Noord-Koreaanse leider ook uitgenodigd om ‘op een dag’ een bezoek te brengen aan de VS. Een dergelijk bezoek zou volgens kenners een enorme diplomatieke stap zijn. Noord-Korea streeft er al lang naar om als een gelijkwaardige partner te worden beschouwd op het internationale toneel.

Ook de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in was aanwezig. Hij beklemtoonde dat met de ontmoeting ‘een heuvel overwonnen werd’ in het vredesproces voor het Koreaanse schiereiland. 'De 80 miljoen Koreanen op het schiereiland hebben hierdoor hoop gekregen', zo verklaarde Moon.

Trump en Moon hadden de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoet op een in allerijl georganiseerde bijeenkomst aan de Koreaanse grens. Trump nodigde Kim uit via Twitter.

Vooraf had Trump het treffen voorgesteld als ‘gewoon handjes schudden en hallo zeggen’. Maar het werd veel meer dan dat. Het in allerijl georganiseerde, maar strakke, programma werd helemaal omgegooid. Nog voor de start van het gesprek kwam er een geïmproviseerde persconferentie, waarop de leiders het historisch belang van de ontmoeting benadrukten. Trump dankte Kim ook voor het aanvaarden van zijn last minute uitnodiging. ‘Als hij niet was opgedaagd, zou ik een slechte beurt gemaakt hebben in de pers

Trump suggereerde dat de spanningen op het Koreaanse schiereiland fel zijn afgenomen sinds hij een jaar geleden de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor het eerst ontmoette in Singapore. 'Er was hier een groot conflict voor onze eerste ontmoeting. Nu is het extreem vreedzaam. Het is een compleet andere wereld. Het was hier gevaarlijk, zeer, zeer gevaarlijk. Na onze eerste top is al het gevaar geweken.'