'Wapenstilstand' in handelsoorlog tussen VS en China
Trump met de Chinese president Xi Jinping met wie hij een opperbeste ontmoeting had Foto: reuters

De Amerikaanse president Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben een goed gesprek gehad in de marge van de G20-top. Trump bevestigt dat VS tarieven voor China voorlopig niet optrekken.

De Verenigde Staten en China gaan opnieuw het gesprek aan om een handelsakkoord te bereiken. De draad van de onderhandelingen wordt opgepakt waar hij eerder dit jaar afgebroken was. 

President Donald Trump heeft alvast bevestigd dat hij de importtarieven voor China 'voorlopig' niet zal verhogen.  Hij heeft ook gezegd dat Amerikaanse bedrijven de toestemming krijgen om aan het Chinese telecommunicatiebedrijf Huawei te blijven leveren. 'We sturen en verkopen een enorme hoeveelheid productie aan Huawei die in de verschillende dingen verwerkt wordt die ze maken, en ik heb gezegd dat dat oké is, dat we die productie zullen blijven verkopen.'

De twee grootste economieën voeren al een jaar lang een bittere handelsoorlog die de economische groei van beide landen vertraagt en de wereldeconomie schaadt. De hervatting van de onderhandelingen zal investeerders en markten wereldwijd voorlopig geruststellen.

Voorafgaand aan het gesprek met zijn Chinese collega sprak Trump al de hoop uit dat de twee landen dichter bij een akkoord komen. ‘Ik denk dat dit een zeer productieve ontmoeting zal zijn en ik denk dat we iets kunnen bereiken dat echt groots zal zijn.’

Achteraf zei hij dat de kans erin zit dat de VS en China tot een 'historisch' handelsakkoord zullen komen. Xi verklaarde dan weer dat een samenwerking beter is dan een confrontatie. 'China en de VS winnen allebei bij een samenwerking en verliezen bij een confrontatie' aldus de president.

Trump lonkt naar Noord-Korea

Intussen wil Trump nog meer. 'Na enkele belangrijke vergaderingen, inclusief mijn meeting met de Chinese president Xi, ga ik naar Zuid-Korea (met president Moon). Als de Noord-Koreaanse leider Kim dit leest als ik daar ben, zou ik hem graag ontmoeten aan de grens om gewoon zijn hand te schudden en hallo te zeggen’, zo liet Trump weten op Twitter.

‘We beschouwen het als een zeer interessante suggestie, maar we hebben nog geen officieel voorstel gekregen’, aldus viceminister van Buitenlandse Zaken Choe Son Hui volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia. Een ontmoeting in de gedemilitariseerde zone zou ‘een nieuwe betekenisvolle gelegenheid zijn om de persoonlijke relaties tussen de twee leiders verder te verdiepen en de bilaterale relaties te verbeteren’, klinkt het nog.

Trump en Kim hebben elkaar al twee keer ontmoet, de eerste keer in Singapore en later in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De tweede ontmoeting draaide uit op een sisser. Trump en Kim kortten hun verblijf in Hanoi in, en kwamen zelfs niet met een gemeenschappelijke verklaring omdat ze geen akkoord konden vinden over de ontmanteling van de nucleaire programma’s van Pyongyang, in ruil voor het opheffen van de sancties. Noord-Korea voert sindsdien de druk weer op.