Kapitein van Sea-Watch 3 opgepakt nadat schip aanmeerde in Lampedusa
Kapitein Rackete wordt meegenomen. Foto: REUTERS

Carola Rackete, de kapitein van de Sea-Watch 3, een schip van de Duitse ngo Sea-Watch, is opgepakt toen het schip ondanks een verbod van de Italiaanse autoriteiten aanmeerde op het eiland Lampedusa.

De Sea-Watch 3 had 42 migranten aan boord, die ruim twee weken geleden werden opgepikt voor de Afrikaanse kust. Zij hebben intussen het schip verlaten. Het schip zelf is in beslag genomen. Wat met hen zal gebeuren, is nog onduidelijk. Verscheidene landen, waaronder Duitsland, hebben zich bereid verklaard vluchtelingen die bescherming zoeken, op te nemen.

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA probeerde de Italiaanse politie met een boot verschillende keren te vermijden dat het schip de haven binnenkwam. De boot van de politie moest uiteindelijk aan de kant gaan om te voorkomen dat ze niet vast zou geraken aan de kade.

’Basta! Op dit moment is de Sea-Watch 3 de haven van Lampedusa binnen aan het komen’, tweette de ngo toen de boot met veertig migranten aan boord de haven bereikte. ‘Het is bijna zestig uur geleden dat we de noodtoestand uitriepen. Nogmaals: het is aan ons, aan kapitein Carola Rackete en haar bemanning, om de veertig mensen in veiligheid te brengen.’

In een video voor het aanmeren in Lampedusa had Rackete nog gezegd dat ze gewoon geen andere oplossing zag.

De Italiaanse regering verwijt reddingsorganisaties als Sea-Watch dat ze mensensmokkelaars eigenlijk in de kaart spelen.

Volgens het persbureau Ansa riskeert kapitein Carola Rackete (31) drie tot tien jaar cel omdat ze tegen een oorlogsschip weerstand bood of geweld gebruikte. Het parket van Agrigento plaatste haar onder huisarrest.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig