Wereld van Bruegel in kleuren én geuren in Bokrijk
Foto: Luc Daelemans
Precies 450 jaren geleden overleed schilder Pieter Bruegel. Met de expo ‘De wereld van Bruegel’ zet Bokrijk dat jubileum speciaal ‘in de verf’. Een bezoek aan de tentoonstelling - een parcours met elf haltes langs de gebouwen in het museum - is een totaalervaring. Je kan zelfs de geuren uit de keuken van toen opsnuiven!

Vele hoekjes van Bokrijk lijken zo geplukt uit de doeken van Bruegel. De schilder bracht meesterlijk de gewone man in zijn dagelijkse leven op doek. Bokrijk doet precies hetzelfde: wonen, werken, spelen, kortom het leven van vroeger en nu in beeld brengen. In de expo zie je zo de doeken van Bruegel met taferelen van lekker eten en drinken tot leven komen. Kijk maar naar de kookspullen, het poppengoed, de miniatuurvoorwerpen in tin of nog de rommelpot, een typisch Vlaams muziekinstrument van toen. Voor de gelegenheid toont het Openluchtmuseum in De schuur uit Zuienkerke voorwerpen uit musea elders in Vlaanderen, in Nederland en in Duitsland.

Elf halteplaatsen
Het Bruegelparcours telt elf plaatsen die treffend de gelijkenis tussen Bokrijk en Bruegel illustreren. Ze bieden antwoord op vragen als deze. Wie was Pieter Bruegel de Oude? Wat vertelt zijn oeuvre over het dagelijkse leven in de 16de eeuw en de vertaling ervan naar nu? Op een van de plaatsen toont kunstenaar Frits Jeuris Bruegels geniale composities. Je ziet er een replica van zijn schilderijenreeks ‘De maanden’. Eén van de zes doeken is al eeuwen spoorloos. Met zijn installatie ‘The Lost Season’ creëerde Jeuris een samengesteld breugeliaans Bokrijklandschap dat het  ontbrekende werk vervangt. Straffer nog, dat landschap komt in de installatie langzaam tot leven. 

Gebraden vlees opsnuiven
De duik in de wereld van Bruegel wordt helemaal compleet in het geurendiorama van culinair theatermaker Peter De Bie van Laika. Je kan zelfs de heerlijke dampen van het gebraden vlees opsnuiven, de vis die te koop wordt aangeboden, de neus zetten aan het bier op tafel, de vers gebakken broodjes ruiken of nog de zoete suiker om de wafels op smaak te brengen. Ook de smaakpapillen verwennen? Proef dan zeker de Paradijskoek of het Kleyn Bier van toen. Met de neus in het glas hoor je ook de verhalen van de ingrediënten.

Heb je na dit bezoek de smaak van Bruegel echt te pakken? Ga eens lekker tafelen in een van de horecazaken in het museum. Op het menu gerechten met een toets uit de 16de eeuw.
 

Praktisch:
Expo ‘De Wereld van Bruegel’, de hele zomer dagelijks tijdens de openingsuren van 10 tot 18 uur (expo tot 20 oktober 2019). Elf locaties, ongeveer 2 km wandelen, toegankelijk voor personen met een beperking. Gebruik de Erfgoedapp voor extra informatie. Openluchtmuseum Bokrijk, Bokrijklaan 1, Genk.
Info: www.dewereldvanbruegel.be, www.bokrijk.be