BKRK Bier: historische expo en exclusief Bokrijkbier
Foto: Luc Daelemans
Wie België zegt, denkt brouwerijen en bier. Dat zet het Openluchtmuseum van Bokrijk (Genk) deze zomer in de kijker met het project ‘BKRK, Bokrijk brandmerkt’ met als blikvanger de expo ‘BKRK Bier’ in ‘Het Paenhuys’. Glazen, flessen, kruiken, een authentieke brouwinstallatie... Het rijke bierverleden komt er helemaal tot leven. Krijg je het water - sorry bier! - al in de mond? Kom mee het glas heffen van het eigen exclusieve Wildemanbier.

BKRK Bier past in het rijtje van BKRK Brood en BKRK Textiel, die elk een uithangbord vormen van het rijke historische erfgoed.  

Historisch brouwhuis
Geen beter decor voor de expo bier dan Het Paenhuys uit de 17de eeuw. Het voormalige brouwhuis uit Diepenbeek is ingericht met de authentieke brouwinstallatie van de brouwerij Tomsin uit een van dé Vlaamse gemeenten die door bier wereldberoemd zijn gemaakt: Hoegaarden. Het historische interieur blinkt na de restauratie als een juweeltje. Uithangbord is de grote toog die tot buiten het gebouw loopt. Beeldend kunstenaar Fred Eerdekens creëerde een kunstwerk in het buitengedeelte van de toog, dat bestaat uit een uitgekiende verzameling staafjes die het licht vangen. De staafjes vormen samen het woord WORT, als verwijzing naar het brouwproces, het belangrijke werkwoord ‘worden’ en de Duitse vertaling van ‘woord’.

Brouwen door vrouwen
Wedden dat je binnen een nostalgisch traantje wegpinkt bij het zien van de bierkruiken uit grootvaders tijd en de variatie glazen en flessen van klinkende namen uit de Belgische bierwereld? Leg je oor ook te luister in een van de hoorns, waarin bierexperts hun passie voor bier laten horen. Interessant weetje! Brouwen rijmde oorspronkelijk uitsluitend op vrouwen. Zij deden dat vroeger thuis, simpelweg in een stevige ketel op het haardvuur!

Wil je het brouwen eens echt in werking zien? Kruis dan zondag 25 augustus aan in je agenda. Dan wordt in Het Paenhuys op traditionele wijze bier gebrouwen (ook nog op 15 september en 20 oktober).

Wildemanbier
De expo BKRK Bier was voor Bokrijk de geknipte aanleiding om een eigen bier te creëren. Brouwautoriteit Frank Boon, al jaren adviseur over het brouwverleden in Bokrijk, heeft exclusief voor Bokrijk het bier Wildeman ontwikkeld. Dat is een brouwsel van de Maaskant in een traditionele mix van donkere mout en speltmout met een wijnachtig aroma te danken aan de toevoeging van drie jaar oude op eiken vaten gerijpte Lambiek. Wildeman (9% Alc Vol.) is in flesjes van 33 cl. te koop in de horecazaken in en om het domein, in de museumshops en via bokrijkshop.be. De naam verwijst naar de laatmiddeleeuwse legende van ridder Valentijn en wildeman Ourson en is een knipoog naar het expo ‘De wereld van Bruegel’ ook dit jaar in het Openluchtmuseum.
 

Praktisch:
Expo ‘BKRK Bier’ in Het Paenhuys in Bokrijk, de hele zomer lang dagelijks tijdens de openingsuren van 10 tot 18 uur.
Info: www.bokrijk.be