Panoramablik over De Wijers
Foto: Bokrijk
‘Fietsen door het Water’ is al een unieke troef om van het water in Limburg te genieten. Met het uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’ en De Duiventoren uit Ingelmunster in het Openluchtmuseum krijg je een heel andere blik op deze toeristische trekpleister.

De hoeve met ‘Zicht op de Wijers’ ligt vlakbij fietsknooppunt 91 van het Limburgse fietsroutenetwerk aan het pad van fietsen door het water. Het is een info- en uitkijkpunt, uitgewerkt in de schuur van een voormalige boerderij. Op het platform hoog boven het vijvergebied van De Wijers is het genieten van een indrukwekkende panoramablik op de omgeving. Camera’s boven! Een informatiebord vertelt alles over het eeuwenoude sluizensysteem met zogenaamde ‘monniken’ en over de fauna in het gebied. Een interactief spel op maat van kids prikkelt hun nieuwsgierigheid om de geheimen van het gebied te ontdekken. Het huis is bekleed met een groendak met een variatie aan inheemse grassoorten, dat op termijn zal uitgroeien – letterlijk en figuurlijk! – tot een aparte blikvanger. Het leven op en in het water gadeslaan kan perfect vanuit een breed horizontaal obsservatievenster.

Het plaatje vanop het uitkijkpunt in de schuur bij fietsknooppunt 91 is helemaal af met een zicht in de verte op de historische Duiventoren afkomstig van Ingelmunster. Die daagt uit om het landschap ook eens vanuit die hoek te bekijken. Via een trap aan de buitenzijde van het beschermde monument kan je klimmen tot de nok van het gebouw, maar liefst zes meter hoog. Een adembenemende blik op de vijvers en de rustig peddelende fietsers is de beloning. Kortom, een ideale mix van natuur, toerisme en cultuur. Fietsen door het water is overigens in no time uitgegroeid tot hét uithangbord van het toerisme op de tweewieler in Limburg. Volgens Time Magazine een van de 100 mooiste plekjes ter wereld! Nu al peddelen jaarlijks 2 twee miljoen bezoekers door Limburg.
 

Praktisch:
Uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’, aan fietsknooppunt 91 bij ‘Fietsen door het Water’. Fietsen te huur (10 euro per dag) via https://fietsparadijslimburg.be.
Info: www.bokrijk.be