Leden van Trekt Uw Plant in beroep tegen celstraffen
Cannabisplantjes. Foto: afp

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft donderdag de ontbinding bevolen van de Antwerpse cannabisclub Trekt Uw Plant. De leden krijgen celstraffen tot 20 maanden met uitstel voor handel en teelt van cannabis.

De vzw en twintig van haar leden maakten zich schuldig aan het op grote schaal telen en verhandelen van cannabis. Trekt Uw Plant werd ook veroordeeld tot een boete van 32.000 euro en de verbeurdverklaring van 138.000 euro aan illegaal verkregen vermogensvoordelen. De leden kregen celstraffen tot twintig maanden opgelegd, voor quasi iedereen met uitstel, en voor hen werd in totaal 121.250 euro verbeurd verklaard. Een beklaagde werd vrijgesproken.

Het is een strenge uitspraak van de rechtbank. Volgens het openbaar ministerie was de club ‘opgericht om misdrijven te plegen’. Trekt uw Plant gaat in beroep, zo is bevestigd aan onze redactie. 

Cannabis Social Club

De vzw Trekt Uw Plant werd in 2006 opgericht als eerste Cannabis Social Club van België. Telers van de vzw kweken cannabis voor andere leden, op basis van het principe één plant per lid. De leden, die jaarlijks 25 euro lidgeld betalen, kunnen hun cannabis op een ruilbeurs ophalen en betalen 6, 7 of 8 euro per gram, hun bijdrage aan de verzorgings- en werkingskosten. Van dat bedrag gaat 4 euro naar de telers.

Trekt Uw Plant beroept zich voor haar activiteiten op een omzendbrief van het College van Procureurs-generaal uit 2005. Daarin wordt gesteld dat het vervolgen van cannabisbezit voor persoonlijk gebruik - dus maximaal drie gram of één cannabisplant - de laagste prioriteit heeft, tenzij er sprake is van overlast, verzwarende omstandigheden of handel.

De rechtbank oordeelde dat hier wel degelijk sprake is van handel en verwees daarvoor naar de ruilbeurzen. Uit het onderzoek bleek dat er steeds voldoende voorraad was en dat Trekt Uw Plant altijd op zoek was naar nieuwe telers, zodat er meer leden konden aangetrokken worden en er meer voorraad kon opgebouwd worden.

'Dat de leden van Trekt Uw Plant eigenaar waren van één bepaalde plant is louter fictie', stelde de rechtbank in het vonnis. Er werd meer cannabis verkocht dan wat een individu thuis zou kunnen kweken volgens het principe 'één plant per lid'. 'Het gaat hier duidelijk om een verkapte, grootschalige handel in cannabis. Dat bewijzen ook de aanzienlijke geldstromen', klonk het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig