IS eist aanslagen in Tunesië op
Foto: EPA-EFE

In de Tunesische hoofdstad Tunis hebben twee zelfmoordterroristen zich donderdag opgeblazen. De ene terrorist sloeg toe voor een politieauto in een centrale laan, de andere aan het kantoor van de Tunesische veiligheidsdiensten. Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken kwam daarbij een politieman om het leven. Terreurgroep Islamitische Staat heeft de dubbele zelfmoordaanslag opgeëist.

'De daders van de twee aanvallen op Tunesische veiligheidskrachten in de hoofdstad zijn strijders van Islamitische Staat', aldus een bericht van het propaganda-agentschap van IS, Amaq, in een bericht op berichtendienst Telegram.

In Tunis vonden donderdag twee aanslagen kort na elkaar plaats. Een zelfmoordterrorist blies zich in het centrum van de stad op in een centrale laan in de buurt van de Franse ambassade. Niet veel later deed een tweede hetzelfde aan de achterdeur van het hoofdkwartier van de antiterreureenheid, in het stadsdeel al-Gorjani. Volgens getuigen wilde de zelfmoordterrorist de gebouwen bestormen, maar kon de politie dit voorkomen.

Bij de eerste aanslag vielen behalve de dode ook vier gewonden, een politieagent en drie burgers. Aan de antiterreurdienst vielen volgens het ministerie vier gewonden. Volgens een correspondent van France 24 waren de omliggende straten afgesloten en geëvacueerd, en was de politie massaal ter plaatse.

Na de val van de autoritaire president Zine El Abidine Ben Ali in 2011 kreeg Tunesië te maken met verschillende aanvallen. In maart 2015 werden 21 toeristen en een politieagent gedood toen gewapende mannen het Bardomuseum in Tunis aanvielen. Drie maanden later werden 38 toeristen gedood bij de aanval op een hotel in kuststad Sousse. Die werden toen opgeëist door Islamitische Staat. In november 2015 riep Tunesië de noodtoestand uit.