Dewael verkozen tot tijdelijke voorzitter van de Kamer
Foto: photonews

Patrick Dewael (Open VLD) nam het op tegen Valerie Van Peel (N-VA). Dewael kreeg 101 stemmen achter zich, Van Peel 41. Hij blijft Kamervoorzitter tot er een nieuwe regering wordt gevormd. 'In afwachting van een nieuwe regering neemt deze Kamer, nemen wij, de volle verantwoordelijkheid op.'

De kansen van Dewael - ervaren rot in de Kamer - waren van bij het begin groot. Die kansen groeiden vanmorgen nog meer, toen de fractie van Groen en Ecolo haar kandidate, Tinne Van der Straeten, terugtrok. CD&V deed hetzelfde. De groenen en CD&V steunden de kandidatuur van Dewael. 

'We delen de ambitie om van de Kamer een efficiënt en duurzaam huis te maken', luidde het in de oficiële verklaring van Groen en Ecolo vanmorgen. 'Ook een open Kamer is voor ons belangrijk. Onze kandidatuur was gesteund op samenwerken en bruggenbouwen. Dat brengen we nu in de praktijk.'

De groenen spraken ook hun appreciatie uit over de manier waarop Dewael vorige donderdag de openingszitting leidde. Die dreigde verstoord te worden door de commotie rond Dries Van Langenhove. Maar met een handigheidje voorkwam Dewael dat.

Eerder wees de PS al off the record op de ruime ervaring van Dewael. Allicht voelden Groen en Ecolo dat zij niet zeker waren van de steun van de PS voor hun kandidate. 

Dewael blijft Kamervoorzitter tot er een nieuwe regering gevormd kan worden. Traditiegetrouw is de post van Kamervoorzitter een van de functies die worden verdeeld tijdens het uitdelen van de ministerposten in een nieuwe regering.