Nederlandse Spoorwegen betalen schadevergoeding aan slachtoffers Holocaust
Twee treinstellen waarmee Joden werden gedeporteerd door de Nazi’s op een herdenkingsplek in Hooghalen, Nederland. Foto: EPA-EFE

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan bijna 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog schadevergoedingen betalen aan overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn gedeporteerd.

De ongeveer vijfhonderd nog levende Joden, Roma en Sinti die door NS naar de vernietigingskampen zijn vervoerd, krijgen elk 15.000 euro. Weduwen en weduwnaars ontvangen 7.500 euro. Kinderen van slachtoffers kunnen rekenen op schadevergoedingen tot 7.500 euro.

President-directeur Roger van Boxtel maakte dat besluit woensdag bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht.

Een onafhankelijke commissie onder leiding van voormalig Amsterdams burgemeester Job Cohen heeft advies aan de NS uitgebracht over een financiële tegemoetkoming. Het spoorbedrijf neemt dat advies in zijn geheel over.