Tervuren krijgt 3,2 miljoen euro om Panquinkazerne te restaureren
Foto: ddl

De Vlaamse regering kent de gemeente Tervuren een restauratiepremie toe van 3,2 miljoen euro voor de site van de voormalige Panquinkazerne, die Defensie vijf jaar geleden heeft verlaten.

De kazerne bood 116 jaar lang onderdak aan Belgische troepen, maar in 2014 mocht de laatste militair de deur achter zich toetrekken. Tervuren kocht daarna het militaire domein aan en sloot vorig jaar een overeenkomst met het consortium van projectontwikkelaar ION en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV om er een nieuwe bestemming aan te geven.

De circa 3,7 hectare grote site situeert zich tussen het centrum van Tervuren en het Warandepark. De historische gebouwen - het gaat om het militair Hoefijzercomplex en de Orangerie - dateren uit het midden van de 18de eeuw en zijn sinds 2004 beschermd als monument.

Ze dienden indertijd als stalling en woning voor het personeel van het inmiddels verdwenen kasteel dat Karel van Lotharingen in 1749-50 liet bouwen. Het complex werd vanaf 1897 omgevormd tot de Panquinkazerne.

Viersterrenhotel

Na restauratie wordt in de kazerne een viersterrenhotel ondergebracht met een honderdtal kamers, evenals onder meer een restaurant en brasserie. Ook het gemeentelijk museum zal er een plaats krijgen. Daarnaast worden op de site drie nieuwbouwvleugels met zo’n honderdtal woonentiteiten opgetrokken die zich ruimtelijk en architecturaal zullen inbedden in de directe omgeving.

Voor die plannen kan de gemeente ook deels terugvallen op de restauratiepremie van 3,2 miljoen euro die Vlaams minister-president Geert Bourgeois, onder meer bevoegd voor Onroerend Erfgoed, aan de site heeft toegekend.

Met de Vlaamse subsidie zal ook de kasseiverharding en parkmuur worden gerestaureerd. Ook het Agentschap voor Natuur en Bos subsidieert het project met 600.000 euro voor werken in de omgeving.