Vervuilende wagens verboden door hitte in Parijs
Foto: REUTERS

Vanwege ozonvervuiling in Ile-de-France is vanaf woensdag in de agglomeratie Parijs gedifferentieerd verkeer van kracht. Dat heeft de politieprefectuur van de Franse hoofdstad dinsdag aangekondigd.

Binnen de zone begrensd door de A86, alias Parijs en de kleine ring, zullen enkel voertuigen met een ecovignet (Crit’Air) van de klasse 0, 1 en 2 mogen rijden. Andere wagens dus niet. Het gaat om benzinewagens die voor eind 2009 ingeschreven zijn en diesels voor eind 2010.

De invoering van het gedifferentieerd verkeer is ‘uitzonderlijk en anticiperend’ gezien de ‘zeer ongewone hittegolf momenteel’ in de regio Parijs, aldus de politieprefectuur.

De bevoegde diensten verwachten dat de ozonconcentratie wellicht de toegestane limiet zal overschrijden.

Het gedifferentieerd verkeer gaat gepaard met een snelheidsbeperking op alle verkeersassen in de regio.

De politieprefectuur waarschuwde controles te zullen uitvoeren, zij het met ‘onderscheidingsvermogen’ in verband met de vakantie-uittocht.

In Lyon en Villeurbanne mogen voertuigen die niet over het ecovignet van klasse 1 of 2 beschikken vanaf 6 uur woensdagmorgen niet meer rijden in de stad, op bepaalde wegen na. Het gaat om 65 procent van de voertuigen. Ook daar werd de beslissing ingegeven door de ozonconcentratie.