Ex-bondscoach Leekens ondervraagd in 'Schone Handen'
Georges Leekens (midden) met zijn advocaten aan het gerechtsgebouw in Hasselt. Foto: Sven Dillen

Ex-bondscoach Georges Leekens (70) is vanmorgen twee uur lang ondervraagd op het politiekantoor in Hasselt over zijn mogelijke betrokkenheid bij Operatie ‘Schone Handen’. De gewezen trainer zou onder meer vragen hebben gekregen over zijn band met Dejan Veljkovic, de spelersmakelaar die spijtoptant is geworden. Leekens en Veljkovic werkten samen bij Lokeren.

Leekens is al de tweede ex-trainer van Lokeren die ondervraagd wordt in Operatie 'Schone Handen'. Eerder werd Peter Maes ondervraagd over het zwart geld dat hij via constructies van zijn makelaar Dejan Veljkovic had verdiend. Georges Leekens was in zijn 35-jarige trainerscarrière op drie verschillende momenten trainer van Lokeren. In de tweede en derde periode werkte hij nauw samen met Veljkovic, de Servisch-Belgische spelersmakelaar die als spilfiguur in Operatie 'Schone Handen' wordt beschouwd. Veljkovic zou Leekens ook aan een lucratieve baan in het Saudische Al-Hilal hebben geholpen.

Om 8 uur vanochtend werd Leekens in het politiekantoor in Hasselt verwacht. Rond 10 uur verliet hij samen met twee raadslieden het gebouw. De Limburgse trainer is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

De advocaat van Leekens, Peter Snauwaert, benadrukt dat zijn cliënt het politiekantoor verliet als vrij man.

Vandaag en de volgende dagen worden nog enkele protagonisten geconfronteerd met de verklaringen die Dejan Veljkovic over hen aflegde in het dossier. Volgens Eric Vander Sypt, de woordvoerder van het federaal parket,  gaat het om ‘een tiental’ mensen.  De voormalige manager van RSC Anderlecht Herman Van Holsbeeck is volgens onze bronnen een van hen. Ook Ivan Leko, de ex-coach van Club Brugge, wordt eerstdaags opnieuw ondervraagd.   

Ook de ondervraging van François De Keersmaecker, de voormalige voorzitter van de Belgische voetbalbond, is gepland.