Uittredend burgemeester Neufchâteau wil verkiezingen nógmaals overdoen
Dimitri Fourny, de uittredende CDH-burgemeester van Neufchâteau Foto: Photo News

Dimitri Fourny, de uittredende CDH-burgemeester van de Luxemburgse gemeente Neufchâteau, en zijn lijst ‘Agir Ensemble’ willen dat de gemeenteraadsverkiezingen er opnieuw worden overgedaan. Dat zei Fourny dinsdag op een persconferentie.

Indien de gouverneur van de provincie Luxemburg hen gelijk geeft, zou dat betekenen dat de inwoners van Neufchâteau een derde keer naar de stembus moeten om een gemeentebestuur te kiezen.

De inwoners van Neufchâteau moesten op 16 juni al een tweede keer gaan stemmen. De gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar waren ongeldig verklaard na klachten over verkiezingsfraude door Fourny. Bij die verkiezingen werd gesjoemeld met de volmachten van de bewoners van een woonzorgcentrum dat door het OCMW van Neufchâteau wordt uitgebaat.

De tweede stembusgang, die op 16 juni plaatsvond, draaide uit op een nek-aan-nekrace tussen de lijsten ‘Agir Ensemble’ van Fourny en ‘Pour Vous’, die elk negen zetels haalden. Een week geleden raakte bekend dat ‘Pour Vous’ een bestuursakkoord had gesloten met ‘Troisième Piste’, waardoor Fourny in de oppositie terechtkwam.

Registratie migranten

Nu claimt Fourny echter dat er ook bij die tweede stembusgang onregelmatigheden zijn gebeurd. Zo zouden volgens hem 199 migranten die in Neufchâteau wonen zich niet hebben kunnen registreren als kiezer.

Dat betekent dat Fourny voorlopig blijft zitten als burgemeester van Neufchâteau, tot de gouverneur van de provincie Luxemburg, Olivier Schmitz, zich heeft uitgesproken over de nieuwe klacht. Daarna kan Fourny eventueel ook nog naar de Raad van State trekken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig