KV Mechelen gaat voor trage procedureslag in Operatie ‘Schone Handen’
Fans van KV Mechelen. De supporters van de club hebben al twee wrakingsverzoeken ingediend. Foto: Photo News

De beroepsprocedure bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport in Operatie ‘Schone Handen’ wordt een lijdensweg nu KV Mechelen ook de derde voorzitter wraakt.

Operatie ‘Schone Handen’ sleept zich naar haar einde. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Belgische Voetbalbond (KBVB) besliste eind mei dat KV Mechelen zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot omkoping op het einde van het seizoen 2017-2018. De Mechelse club zou geprobeerd hebben Waasland-Beveren om te kopen.

Enkele betrokken partijen, waaronder KV Mechelen, gingen tegen die beslissing in beroep bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

Maar de aanstelling van een voorzitter van het trio rechters dat zich over de zaak moet buigen, verloopt met horten en stoten. De eerste rechter, Herman Huyghens, werd vorige week gewraakt door de supporters van KV Mechelen, die ook partij zijn in het geschil. Huyghens was zes jaar geleden zelf lid van de Geschillencommissie. Dat bleek voldoende om hem terug te doen treden als behandelend rechter bij het BAS.

De tweede rechter die werd aangesteld, Philippe Verbiest, werd gewraakt door makelaar Walter Mortelmans, omdat hij ook werkt in een commissie van de UEFA. Volgens Mortelmans kan Verbiest daardoor niet objectief oordelen.

Nu wordt ook de derde kandidaat-voorzitter, Marc Boes, met een wrakingsverzoek geconfronteerd. Boes krijgt van de supporters van KV Mechelen het verwijt dat enkele partners van zijn advocatenbureau lid zijn van de Geschillencommissie.

Het gevolg van die aanhoudende procedureslag is dat het BAS niet zoals voorzien vandaag met deze zaak aan de slag gaat, maar pas donderdag. Als alles goed gaat, tenminste.