Nederlands ministerie blundert: redactienummer De Telegraaf doorgegeven als alternatief noodnummer
Het gebouw van de Telegraaf Media Groep in Amsterdam. Foto: BELGAIMAGE

Het Nederlandse alarmnummer 112 kampte maandag met een storing, waardoor dat urenlang onbereikbaar was. Vanwege die storing had de Nederlandse overheid een alternatief noodnummer rondgestuurd. Alleen verspreidde het per ongeluk het nummer van de tiplijn van de krant De Telegraaf.

Door een telefoonstoring bij telecomoperator KPN was het Nederlandse alarmnummer maandag ruim drie uur lang uit de lucht. Ook het nummer voor niet-spoedeisende gevallen deed het niet. De oorzaak is nog niet bekend.

Vanwege die storing had de Nederlandse overheid een alternatief nummer geactiveerd. Alleen liep het fout bij het verspreiden van dat nummer. Dat deed de Nederlandse overheid met een melding van het alarmeringssysteem NL-Alert, vergelijkbaar met het Belgische BE-Alert.

Via NL-Alert verspreidde het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid echter per ongeluk het mobiele nummer van de krant De Telegraaf. Naar eigen zeggen van de krant werd ze daarna overspoeld door telefoontjes van mensen die eigenlijk de hulpdiensten wilden bereiken.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid erkende maandagavond een fout te hebben gemaakt, zo meldt De Telegraaf. Op sociale media wordt vol ongeloof gereageerd op de fout. Er wordt nog onderzocht hoe ze kon worden gemaakt.