Netwerk mensensmokkelaars opgerold in Frankrijk dat ook actief was in België
Een vluchtelingenkamp in Duinkerke in 2016. (archiefbeeld) Foto: AFP

In een onderzoek naar mensensmokkelaars die migranten naar het Verenigd Koninkrijk probeerden te krijgen, zijn er zeventien mensen opgepakt in Frankrijk, het VK en Roemenië. Dat heeft de Franse politie maandag laten weten.

Het onderzoek startte eind augustus 2018 nadat een reeks Roemeense vrachtwagenchauffeurs was onderschept die migranten in hun vracht verborgen en met hen over het Kanaal probeerden te geraken. Soms zaten tot meer dan tien migranten uren of zelfs dagen ‘gestockeerd’, vooraleer ze op een boot met bestemming de havenstad Hull geraakten. Volgens de politie moesten de hulpdiensten er verschillende keren bijgehaald worden omdat de migranten er slecht aan toe waren.

Op 10 juni werd in de haven van Duinkerke een vrachtwagenchauffeur onderschept die twee migranten naar het Verenigd Koninkrijk probeerde te smokkelen. Daarop volgden nog tien arrestaties in Roemenië en zes in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Het netwerk van mensensmokkelaars zou met zijn activiteiten bijna 3,6 miljoen euro verdiend hebben. Alle arrestanten zullen worden overgedragen aan de Franse autoriteiten.