Trump vaardigt ‘harde sancties’ uit tegen hoogste geestelijke leider Iran
Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een uitvoeringsbevel ondertekend dat ‘harde sancties’ voorziet tegen de hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. Hij vertelde aan journalisten in het Witte Huis dat die sancties een antwoord zijn op de Amerikaanse drone die Iran vorige week neerhaalde.

De sancties zullen Khamenei en zijn entourage de toegang tot financiële middelen ontzeggen. ‘We blijven de druk op Teheran opvoeren’, aldus Trump, die toevoegde dat de sancties ‘jaren van kracht kunnen blijven’. Hij acht de hoogste geestelijke leider naar eigen zeggen verantwoordelijk voor het vijandige gedrag van Iran. 'Iran kan en mag nooit een nucleair wapen hebben.'

Trump zei dat de Verenigde Staten veel terughoudendheid hebben getoond, maar dat dat in de toekomst niet vanzelfsprekend is. Hij benadrukte dat Amerika geen conflicten met Iran of andere landen zoekt, maar dat Iran geen kernwapen mag hebben.

'De nieuwe sancties zijn een sterk en proportioneel antwoord op de steeds provocerendere daden van Iran', zei Trump. Naast de neergehaalde drone verwees hij ook naar de aanvallen op olietankers in de Straat van Hormuz. Bij de ondertekening in zijn Oval Office werd de president geflankeerd door vicepresident Mike Pence en minister van Financiën Steven Mnuchin.

Economische oorlog

In een eerste reactie vraagt Iran aan de Verenigde Staten om te stoppen met hun 'economische oorlog tegen het Iraanse volk'. Dat heeft de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties maandag gezegd tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over zijn land.

'Om de spanningen te matigen in de volledige Golfregio, moeten de VS stoppen met hun militaire aventurisme, zoals hun economische oorlog en het terrorisme tegen het Iraanse volk', zo zei Majid Takht Ravanchi.

Aanval afgeblazen

Sinds afgelopen jaar heeft Washington al meermaals economische sancties opgelegd aan Teheran, nadat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015. Trumps regering vindt dat de deal, beklonken onder ex-president Barack Obama, 'duidelijk tekortschiet'. Naar eigen zeggen is Trump wel bereid rechtstreekse gesprekken aan te knopen met Iraanse leiders. Teheran weigert op dat aanbod in te gaan zolang de economische sancties van kracht zijn. 

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran lopen al een tijdje terug op. Ze bereikten donderdagnacht een hoogtepunt toen Trump op het laatste nippertje een aanval op Iran afblies, nadat Iran een Amerikaanse drone uit de lucht had geschoten. ‘Ik ga geen 150 mensen doden, tenzij het absoluut noodzakelijk is’, blikte Trump zaterdag nogmaals terug.

De VS beschuldigen Iran ook van een aanval op twee tankers in de Golf van Oman, wat Iran met klem ontkent.