Duitse Eurofighters botsen in de lucht, één piloot omgekomen
Archiefbeeld van twee Eurofighters Foto: AFP
Twee Eurofighters van het Duitse leger zijn maandag tijdens hun vlucht tegen elkaar gebotst in het noordoosten van Duitsland. Beide piloten konden hun schietstoel gebruiken, maar een van hen kwam om het leven. De andere werd levend teruggevonden, meldt de Bundeswehr.

Het ongeval gebeurde in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern rond 14.00 uur, in de regio Müritz. De vliegtuigen zijn tien kilometer van elkaar neergekomen, de toestellen hadden voor zover bekend geen munitie aan boord.

De jets namen deel aan een gevechtsoefening toen ze per ongeluk elkaar raakten. De piloot van een derde toestel meldde het incident en zei dat hij twee parachutes gezien had voor de vliegtuigen neerstortten. Een van beide toestellen stortte neer in een bos in de buurt van Jabel, het andere tien kilometer verder aan de rand van een bos in Nossentiner Hütte.

Een van de piloten werd levend teruggevonden in een boom. Reddingswerkers konden hem bevrijden. De andere is om het leven gekomen, zo meldt het Duitse leger.

De Eurofighter Typhoon is onderdeel van een een Europees samenwerkingsverband. Het toestel is zowel inzetbaar voor luchtgevechten als grondaanvallen. De Eurofighter Typhoon was ook kandidaat om de Belgische F-16's te vervangen. Ons land koos uiteindelijk voor de F-35A van Lockheed Martin.