Nafi Thiam heeft zondag de zevenkamp van de Décastar in Talence gewonnen met 6.819 punten, een beste wereldjaarprestatie en de op één na hoogste score uit haar carrière. Het Belgische record van Thiam staat op 7.013 punten, het Europees record op 7.032 punten.

Thiam deed nog maar één keer beter dan haar 6.819 punten van dit weekend, in Götzis in 2017. Ze bracht het er ondanks het mislukte speerwerpen zondag dus beter vanaf dan bijvoorbeeld op de Spelen in Rio in 2016, het WK in Londen in 2017 en het EK in Berlijn in 2018. In de afsluitende 800 meter liep ze nog naar 2:20.46, vijf seconden boven haar persoonlijk record.

Het was niet duidelijk of Thiam zou deelnemen aan de 800 meter. Maar ze was verplicht om te starten, anders werden de andere prestaties van de zevenkamp niet gehomologeerd. Uiteindelijk was haar tijd genoeg voor de eindzege in Talence, met een totaal van 6.819 punten. Dat is haar op één na hoogste aantal ooit. Een schrale toost gezien het feit dat ze op weg was naar een Europees record, maar alsnog een straffe prestatie én goed voor een olympisch ticket. 'Het was goed beginnen maar heb me echt pijn gedaan. Ik ben niet optimistisch over mijn elleboog. Maar ik ben blij dat ik heb uitgedaan', aldus de winnares. 

Knalprestatie

Thiam begon de dag met een nieuw record. In de eerste proef, het verspringen, verbeterde ze  bij haar tweede sprong meteen haar persoonlijk record. Bij haar eerste beurt ging ze de mist in en kwam ze niet eens boven de zes meter uit. Maar bij de tweede poging viel alles in zijn plooi. De wind blies 1.6 meter per seconde in het voordeel, Thiam kwam goed uit op de afzetbalk en liet een prachtige sprong van 6m67 optekenen. Ze vloog zo vijf centimeter voorbij haar persoonlijk record en vier centimeter voorbij het Belgisch record van Sandrine Hennart uit 1996. Bij haar derde en laatste poging kwam ze nog tot 6m37.

 

Nafi Thiam wint zevenkamp dan toch na elleboogblessure
Foto: BELGA

 

Speerwerpen gaat mis

Het Europese record van de Zweedse Karolina Klüft (7.032) lag voor het grijpen, Thiam had een voorsprong van 93 punten. Maar in het speerwerpen ging het volledig mis. Thiam bleef bij haar eerste poging ruim 15 meter onder haar persoonlijk record, maar nog slechter nieuws was de ingepakte elleboog en de pijnlijke grimas. De tweede poging ging met 47,25 meter iets verder, maar de pijn was teveel. Thiam gaf er in tranen de brui aan.

Na zes proeven heeft de Naamse, die wel nog aan de leiding stond, nu plots een achterstand van 122 punten op haar eigen Belgisch record en 141 punten op het Europees record. Haar coach, Roger Lespagnard, gaf na het speerwerpen aan dat er overleg zal plaatsvinden om te bekijken of het nog zinvol is om de afsluitende 800 meter af te werken. Even leek het erop dat ze de 800 meter aan haar voorbij zou laten gaan, maar ze startte toch. 'Ze is wel bijzonder aangeslagen', zegt Helena Van der Plaetsen, haar manager.

WR in hoogspringen

Zaterdag maakte Thiam al indruk door het wereldrecord-hoogspringen-in-een-zevenkamp op haar naam te zetten. Vorig jaar gooide ze in Götzis hoge ogen met 2,01m, in Talence ging ze over 2,02m. 

 
Nafi Thiam wint zevenkamp dan toch na elleboogblessure
Foto: Photo News
Nafi Thiam wint zevenkamp dan toch na elleboogblessure
Foto: BELGA
Nafi Thiam wint zevenkamp dan toch na elleboogblessure
Foto: BELGA