Atletiekliga wil taboe rond eetstoornissen bij sporters doorbreken
Louise Carton tijdens de Europese Atletiekkampioenschappen in Berlijn (archiefbeeld 2018) Foto: BELGA

De Vlaamse Atletiekliga heeft zaterdag in Leuven een infosessie georganiseerd over eetstoornissen in diverse sportdisciplines. Directe aanleiding was de recente getuigenis van atlete Louise Carton, die het taboe helpt doorbreken.

Louise Carton (25) was jarenlang de beste Belgische atlete op de (middel)lange afstand en in het veldlopen. Haar carrière raakte om onduidelijke redenen in het slop. Een maand geleden doorbrak de West-Vlaamse het stilzwijgen met een opgemerkte getuigenis over eetstoornissen op haar persoonlijke blog. Daarin praatte ze uitgebreid over haar jarenlange gevecht met de weegschaal.

Die getuigenis was voor de Vlaamse Atletiekliga het sein om de problematiek breder ter sprake te brengen, niet alleen in de eigen discipline. Met als doel dat andere atleten het voorbeeld van Carton volgen in de stap naar gespecialiseerde hulp op maat.

Dirk Engelen is sinds 2011 trainer van Carton. ‘Ik leerde haar kennen op een BOIC-stage in 2010. Als 16-jarige viel ze op door haar perfectionisme en gedrevenheid. Ze had een goede omkadering. Maar in 2011 ging er iets mis met een vetmeting, die niet door een lid van haar entourage werd afgenomen.’ Carton kreeg te horen dat er ‘nog wel een kilootje af kon’. Dat bleek de prikkel om te extreem aan haar gewicht te gaan werken.

De afstandloopster verdoezelde het probleem, dat alsmaar toenam. ‘In 2016 voelde ik enorme druk om een selectie voor de Olympische Spelen te halen. Om mijn contract bij Sport Vlaanderen te houden moest ik de finale halen’, zei Carton. Dat groeide uit tot een tweede negatieve trigger. Het gaat nu weer de goede kant op met Carton. ‘Maar het proces is nog niet ten einde’, stelden de atlete en haar trainer.