Bogdan Vanden Berghe wordt politiek directeur van Groen
Foto: Belga

Tarik Fraihi wordt na goed een jaar al vervangen als politiek directeur van Groen door Vanden Berghe, die zelf niet verkozen geraakte.

De huidige politiek directeur, Tarik Fraihi, wordt na de overwinningsnederlaag van Groen op 26 mei vervangen door Bogdan Vanden Berghe. De voormalige directeur van 11.11.11 stapte begin dit jaar nog maar over naar Groen, maar geraakte – tegen de eigen verwachtingen in – vanop de derde plaats op de Antwerpse Kamerlijst niet verkozen. De ondermaatse score van Groen torpedeerde een politieke carrière in de knop.

Maar Vanden Berghe neemt dus zijn oude directeursrol terug op, zij het nu voor Groen. Het grootste slachtoffer van de stoelendans is Fraihi. Hij werd in februari 2018 langs de grote poort binnengehaald als de nieuwe politieke directeur van Groen. Fraihi bracht als departementshoofd bij het Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging (Ocad) sérieux en aanzien mee. ‘Tarik heeft het profiel dat we zochten’, reageerde voorzitster Meyrem Almaci toen. ‘We zijn bijzonder verheugd dat hij de stap naar de politiek zet vanuit het middenveld en nadien Ocad.’ Fraihi moest de cruciale verkiezingen van 2018 en 2019 in goede banen leiden.

Breuk al voor de verkiezingen

Maar de voorbije maanden draaide de backoffice niet naar behoren. Er zouden volgens bronnen grote meningsverschillen gerezen zijn tussen Fraihi en de studiedienst rond een aantal dossiers. Nog voor de campagne voor de verkiezingen van 26 mei van start ging, kwam het tot een breuk, al bleef Fraihi in naam politiek directeur. In werkelijkheid werd de functie niet meer actief ingevuld. Vervolgens draaide ook de campagne in de soep.

Typerend was de gebrekkige uitwerking van het voorstel om de fiscale voordelen van salariswagens af te schaffen. Die vaagheid speelde de partij parten in debatten, zo noteerde Wouter Van Besien deze week in een uitgelekte analyse van de campagne. ‘De keuze om op het einde van de campagne de volledige compensatie van de fiscale voordelen van de salariswagens niet concreet te maken, en constant de vragen daarover te ontwijken, ondermijnde onze geloofwaardigheid als beleidsmakers. We kwamen in problemen toen we te weinig concreet gingen of begonnen zwalpen, niet omdat we te concreet gingen’

Fraihi zal voor Groen een diepere analyse schrijven naar aanleiding van het stevig veranderde politieke landschap. Op 26 mei haalde Vlaams Belang een grote overwinning, terwijl ook PVDA-PTB groeide. Groen ging licht vooruit, maar lang niet zoveel als verwacht. Hij zal een rapport schrijven over de opkomst van extreem-rechts, de groeiende polarisering en welke rol Groen verder kan opnemen in het gewijzigde politieke landschap. ‘Ik heb er voor gekozen om mijn ervaring en expertise op een andere manier in te zetten voor Groen’, zegt Fraihi aan het persagentschap Belga. ‘De opkomst van extreemrechts was voor mij één van de beweegreden om de stap naar de politiek te zetten. Ik ben tevreden dat ik mijn expertise hiervoor verder kan inzetten.’ Fraihi wil verder geen commentaar kwijt op de stoelendans.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig