Asco ligt derde week stil na cyberaanval
Themabeeld Asco Foto: ddl

Bij het bedrijf Asco wordt de tijdelijke werkloosheid voor het personeel opnieuw verlengd tot en met vrijdag 28 juni. Er werken 1.500 mensen bij Asco, waarvan 1.000 in Zaventem.

De werknemers van Asco, dat vliegtuigonderdelen maakt voor onder meer Boeing en Airbus, blijven nog een week langer tijdelijk werkloos. Hackers legden de servers van het bedrijf op 7 juni lam­ en eisten losgeld. Wie achter de hacking zit, is niet duidelijk, maar de directie meldt dat de situatie onder controle is en dat de IT-systemen in de vestigingen in Zaventem, de VS, Duitsland en Canada geleidelijk weer opgestart worden. ‘Maar het zal zeker tot vrijdag duren voor weer iedereen in Zaventem kan starten. Vandaar de verlenging’, zegt woordvoerster van Asco Vicky Welvaert aan De Tijd.

Omdat de sleutelsystemen nog niet volledig operationeel zijn, kan nog niet voorspeld worden wanneer de werkzaamheden volledig hervat worden. Er zijn geen aanduidingen dat informatie ontvreemd of verloren gegaan is, klinkt het nog. 

'De activiteiten zijn al gedeeltelijk opgestart. Ik schat dat er momenteel in Zaventem al zo'n 150 van de 1.000 werknemers aan de slag zijn', zegt Deumes. 'Hoe meer activiteiten de komende dagen opgestart worden, hoe meer werknemers men uit de tijdelijke werkloosheid zal terugroepen. Het personeel heeft het signaal gekregen dat ze zich klaar moeten houden.
De vakbonden willen dat de directie de werknemers een zekere compensatie biedt voor het verlies aan inkomsten, maar zullen hierover pas het overleg aangegaan als alle problemen opgelost zijn.'

Asco stelt in totaal 1.500 mensen te werk, van wie ongeveer 1.000 in Zaventem. De rest werkt in vestigingen in de VS, Duitsland en Canada. Ook in die vestigingen werden de activiteiten als gevolg van de cyberaanval volledig stilgelegd, maar zijn minder getroffen. Daar zijn al meer personeelsleden aan het werk.