Uplace wordt werkwinkelwijk
Foto: Dieter De Beus

Het felbekritiseerde winkel- en vastgoedproject Uplace gaat voortaan door het leven als de Broeksite. De Machelse Kanaalzone wordt een ‘werkwinkelwijk’, met de focus op ecologie en duurzaamheid. 'We zullen dit voorstel ernstig bestuderen', zegt Uplace-topman Jan Van Lancker.

De gemeente Machelen en bemiddelaar Alexander D’Hooghe, bekend van het Antwerpse Oosterweel-dossier, hebben het nieuwe plan voorgesteld over de ontwikkeling van de Kanaalzone in Machelen.

Van het veelbesproken Uplace-winkelcomplex blijft zo goed als niets meer over. De zone wordt een werkwinkelwijk. ‘Een open wijk waar productie en consumptie samengaan’, aldus D’Hooghe. De ‘mirakelman’, die twintig jaar stilstand rond de Antwerpse Oosterweelverbinding doorbrak, benadrukt dat ook onderwijs en cultuur een plaats zullen krijgen in de wijk. ‘De Broeksite moet een antwoord bieden op de stedelijke uitdagingen waar de kanaalzone voor staat.’

Gildehuizen

Concreet zal de Broeksite een wijk worden met pleinen en straten, die aansluiten op de omgeving. Er komen tien tot vijftien thematische huizen. Dat idee is gebaseerd op het principe van de gildehuizen. Om u een idee te geven: vermoedelijk komt er een huis van de voeding, een huis van de muziek, een huis voor de ondernemers, etc. Opmerkelijk: er komt ook een huis van de circulariteit. Er wordt met andere woorden ingezet op herbruikbare gebouwen en een stromenanalyse om de circulariteit tussen de huizen mogelijk te maken.

Het project is volgens D’Hooghe ‘versterkend voor de Vlaamse Kanaalzone, omdat het een vliegwiel kan worden van de ontwikkeling van het hele gebied’. De Broeksite moet een toonbeeld worden op het vlak van mobiliteit, vergroening - een kwart van de site wordt park -, en duurzame tewerkstelling. De ambitie is niet min: 3.000 arbeidsplaatsen creëren. Die moeten ook de mobiliteitsdruk doen afnemen.

'Verantwoordelijkheid nemen'

Uplace benadrukt in een eerste reactie dat het al 90 miljeon euro investeerde 'in een verwaarloosde regio'. 'Alexander D'Hooghe heeft nu een totaal ander project uitgewerkt voor de site. We zullen dit voorstel ernstig bestuderen. Belangrijke voorwaarde is wel dat ook alle andere stakeholders hun verantwoordelijkheid opnemen, zodat we niet nogmaals tijd en geld investeren terwijl anderen de piste openhouden om de noodzakelijke herontwikkeling van de zone te blokkeren.'

De plannen voor het veelbesproken Uplace-winkelcomplex zijn de voorbije jaren verschillende keren dood verklaard. Eind 2017 leek het project zelfs de definitieve doodsteek gekregen te hebben nadat de Raad van State een tweede keer de ruimtelijke plannen voor het project had vernietigd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in