Antwan Tolhoek klimt naar eerste profzege in Zwitserland, Egan Bernal maakt indruk
Foto: Photo News

Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma) heeft donderdag een eerste profzege op zijn palmares gebracht. De 25-jarige Nederlander zette de zesde etappe in de 83e Ronde van Zwitserland (WorldTour) naar zijn hand. Na 120,2 kilometer van Einsiedel naar Flumersberg had de 25-jarige Nederlander op de slotklim 17 seconden voor op de Colombiaan Egan Bernal. De Fransman François Bidard werd op 24 seconden derde. Tiesj Benoot finishte als achtste op 44 seconden.

Bekijk hier onze digitale wielergids.

Bernal, na het uitvallen van zijn Welshe ploeggenoot Geraint Thomas de topfavoriet voor de eindzege, is de nieuwe leider. De 22-jarige renner van Team Ineos nam het geel over van de Slovaak Peter Sagan. Hij heeft 12 seconden voor op de Australiër Rohan Dennis en 29 op de Oostenrijker Patrick Konrad. Benoot is op 35 seconden vijfde.

Na de openingstijdrit en enkele sprintetappes trok het peloton donderdag eindelijk het Zwitserse hooggebergte in. De korte zesde rit eindigde na een vrij gemakkelijke aanloop bovenop een klim van eerste categorie, goed voor negen kilometer omhoog rijden.

In de aanloop gingen 25 renners er vandoor, onder wie heel wat mooi volk: leider Peter Sagan, Europees kampioen Matteo Trentin, drievoudig eindwinnaar Rui Costa en ook de Belgen Stan Dewulf, Tosh Van der Sande en Jasper Stuyven. Van der Sande ging bij aanvang van de Flumserberg voor de rest van de kopgroep uit rijden, maar lang duurde zijn avontuur niet. Tolhoek bleek voorin de sterkste klimmer.

Het gevaar kwam vooral van het peloton, waarin Team Ineos het tempo hoog legde en de achterstand op de kop van de wedstrijd deed smelten tot twee minuten. Zo lanceerde het Bernal, die de andere klassementsrenners uit het wiel gooide en onderweg de ene na de andere vluchter opraapte. Alleen Tolhoek bleef nog net uit zijn greep.

Lees verder onder de foto

Antwan Tolhoek klimt naar eerste profzege in Zwitserland, Egan Bernal maakt indruk
Foto: Photo News

Vrijdag staat een zware etappe, 216,6 kilometer van Untertzen naar San Gottardo, op het programma. Na de klim naar Flims (10,9 km aan 5,2%) en de Lukmanierpass (16,5 km aan 5,3%) gaat het nog zo’n vijftig kilometer bergop naar de Gotthardpas. Die wordt via de kasseitjes van de Tremola-weg beklommen. De finish is op een hoogte van 2.090 meter getrokken.

Bernal: “Dit is een hele goed training voor de Tour”

Een streep door de Tour en de rest van het seizoen voor Chris Froome, een crash en exit in de Ronde van Zwitserland voor Geraint Thomas, maar nu ook de leiderstrui in diezelfde rittenkoers. De Colombiaan Egan Bernal zorgt voor een doekje tegen het bloeden bij het Britse Team Ineos.

“Ik ging vol gas in de finale. Het resultaat is erg goed, denk ik. Deze morgen was het plan om geel te grijpen en dat is gelukt. De finale was heel, heel goed. Hier ben ik blij mee. We wisten dat het met zo’n grote vluchtgroep echt moeilijk zou worden om de rit nog te winnen, maar geel was belangrijker. Die trui betekent veel voor me. De Ronde van Catalonië in maart was mijn laatste race. Zo kunnen terugkeren in de WorldTour, dat geeft veel vertrouwen.”

Antwan Tolhoek klimt naar eerste profzege in Zwitserland, Egan Bernal maakt indruk
Foto: Photo News

“Ik heb hier een hele goede ploeg rond me. En ze gingen echt snel. Dus was het beter voor me om te wachten en maar één echt sterke aanval te doen. We deden het erg goed, en nu moeten we morgen de wedstrijd zien te controleren. We hebben kaarten om mee te spelen. Ik kijk uit naar de rest van deze week. Rohan Dennis (tweede op 0:12) is een heel sterke renner. Ik zal tijd toegeven op hem in de tijdrit (zaterdag) en hij klimt echt goed.”

Bernal maakt deel uit van de onthoofde Tour-ploeg van Ineos. “Dit is een hele goed training voor de Tour. Alles wat ik nu doe, is om daarnaartoe te werken. Ik geniet van deze koers.” .

Antwan Tolhoek: “Onbeschrijflijk gevoel”

Zijn eerste profwinst leverde de 25-jarige Antwan Tolhoek euforische woorden op. “Dit is heel speciaal”, genoot de Nederlander van Team Jumbo-Visma donderdag na zijn ritzege in de Ronde van Zwitserland (WorldTour).

Antwan Tolhoek klimt naar eerste profzege in Zwitserland, Egan Bernal maakt indruk
Foto: Photo News

“Drie jaar geleden behaalde ik hier de bergtrui, toen nog voor Roompot, en nu win ik hier mijn eerste profkoers op WorldTour-niveau: een onbeschrijflijk gevoel. Ook de complimenten aan de ploeg en de manier waarop we koersen. We zijn nog maar met vijf renners hier (Floris De Tier en Danny van Poppel gaven eerder deze week op), maar we blijven elke dag vechten.”

Tolhoek haalde het dankzij de voorgift die hij had opgebouwd in een ruime vlucht: “Bert-Jan Lindeman was heel sterk vandaag. Hij was goud waard voor mij door constant op kop te blijven beuken. Ik hoorde op de radio dat Bernal eraan kwam. Vorig jaar werd ik in Californië nog geklopt door hem. Dat wilde ik absoluut niet nog eens laten gebeuren. Maar ik durfde niet om te kijken.”

Rituitslag

1. Antwan Tolhoek (Ned/TJV)

2. Egan Bernal (Col/INS) op 0:16

3. Francois Bidard (Fra/ALM) 0:24

4. Jan Hirt (Tsj/AST) 0:29

5. Domenico Pozzovivo (Ita/TBM) 0:31

6. Patrick Bevin (NZe/CCC) 0:38

7. Rui Costa (Por/UAD) 0:44

8. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:44

9. Patrick Schelling (Zwi/ZWI) 0:46

10. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:46 .

Klassement

1. Egan Bernal (Col/INS)

2. Rohan Dennis (Aus/TBM) op 0:12

3. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:29

4. Jan Hirt (Tsj/AST) 0:35

5. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 0:35

6. Marc Soler (Spa/MOV) 0:41

7. Domenico Pozzovivo (Ita/TBM) 0:50

8. Francois Bidard (Fra/ALM) 0:58

9. Fabio Aru (Ita/UAD) 01:07

10. Nicolas Roche (Ier/SUN) 01:07 .

Antwan Tolhoek klimt naar eerste profzege in Zwitserland, Egan Bernal maakt indruk
Foto: EPA-EFE