Dylan Groenewegen komt ten val maar sprint naar winst in de ZLM Tour, Caleb Ewan wordt derde
Foto: Photo News
De 25-jarige Nederlander Dylan Groenewegen heeft donderdag het succes van Jumbo-Visma in de 32e ZLM Tour (cat. 2.1) voortgezet. In de eerste rit in lijn was hij - ondanks een valpartij - na 197,9 kilometer van Bredene naar Heinkenszand de snelste in een massasprint. De Letlander Emils Liepins werd tweede, de Australiër Caleb Ewan derde. Jens Debusschere finishte als vierde, net voor Boris Vallée en Amaury Capiot. Met Milan Menten op de achtste plaats eindigde er nog een vierde Belg in de top tien.

Bekijk hier onze digitale wielergids.

De 34-jarige Jos van Emden, woensdag proloogwinnaar, behield de leiderstrui. De ploeg- en landgenoot van Groenewegen heeft twee seconden voor op de Nederlander Mike Teunissen en de Duitser Tony Martin, ook renners van Jumbo-Visma. Jasper De Buyst, negende op veertien seconden, is de beste Belg in de stand. Jenthe Biermans is op zestien seconden tiende. Jumbo-Visma had twee redenen om de vlucht van de dag van vier renners te controleren: de leiderstrui van Van Emden beschermen en Groenewegen, die in de ZLM Tour zijn Ronde van Frankrijk komt voorbereiden, naar de zege leiden.

Het leiderskwartet met onder meer de Belg Julien Van den Brande kreeg maximum drie minuten cadeau en werd vier kilometer voor de streep gegrepen. Dertien kilometer voor de finish liep het mis voor Groenewegen: hij kwam ten val en moest met zijn ploegmaats vol in de achtervolging. Toch kreeg Jumbo-Visma zijn trein nog op de rails voor de verwachte massaspurt in de straten van Heinkenszand. Vrijdag krijgen de renners tussen Etten-Leur en Buchten een etappe van 168 kilometer voor de wielen. Die lijkt opnieuw op het lijf van de sprinters geschreven. .

 

 

Na de finish droeg de winnaar nog duidelijk de sporen van zijn val, eerder in de wedstrijd:

 

 

Uitslag:

1. Dylan Groenewegen

2. Emils Liepins

3. Caleb Ewan

(later meer)