Noors stadje wil tijd officieel afschaffen: ‘Toch continu daglicht’
69 dagen per jaar gaat de zon niet onder in Sommarøy Foto: Getty Images/iStockphoto

Het Noorse vissersplaatsje Sommarøy wil de eerste gemeente ter wereld worden zonder tijdsindicatie. De bewoners volgen liever de natuur.

Door de noordelijke ligging van het eiland gaat de zon niet onder van 18 mei tot ongeveer 26 juli, of maar liefst 69 dagen lang. Maar die ellenlange zomer heeft ook een keerzijde: van november tot januari is er geen zonnestraal te zien en komt de zon zelfs niet op.

Toch valt het leven in die periode niet stil. De bijna 250 bewoners hebben zich aangepast aan de natuur en houden geen rekening met de actuele tijd.

‘Er is continu daglicht en dat bepaalt ons ritme’, zegt eilandbewoner Kjell Ove Hveding in een mededeling. ‘In het midden van de nacht spelen kinderen voetbal, schilderen mensen hun huizen of maaien ze het gras.’

Maar nu willen de bewoners ook officieel af van de tijdzone. ‘We hebben handtekeningen verzameld en die hebben ondertussen het Noors parlement bereikt. Eigenlijk moeten ze gewoon iets officialiseren wat we al jaren in de praktijk doen.’

Bewoners willen af van de traditionele openingsuren en meer flexibiliteit krijgen als het gaat om het organiseren van scholen en arbeidsuren.

Om hun eisen kracht bij te zetten, mogen toeristen hun horloges niet langer meenemen. Die moeten ze achterlaten aan de brug wanneer ze het eiland willen betreden.