Trump: 'Iran maakte grote fout' door Amerikaanse drone neer te schieten
Donald Trump Foto: epa
Nadat Iraans luchtafweergeschut donderdag een Amerikaanse drone neerhaalde, heeft Amerikaans president Donald Trump furieus gereageerd. Ondertussen heeft Iran herhaald dat de Amerikanen zich wel degelijk op Iraans territorium bevonden.

'Iran maakte een grote fout', verklaarde Amerikaans president Trump op Twitter. Op een persconferentie stelde Trump dat de aanval mogelijk een vergissing was. 'Misschien heeft iemand iets gedaan dat hij niet had mogen doen.' De president wilde niet zeggen of de VS zullen reageren op de aanval. 'Jullie zullen het binnenkort ontdekken.

De Amerikaanse drone zou volgens Iran het Iraanse luchtruim binnengedrongen zijn in Kuh-Mobarak, in de zuidelijke provincie Hormozgan. Volgens de Revolutionaire Wachten betrof het een drone van het type Global Hawk, van de Amerikaanse fabrikant Northrop Grumman. Het toestel werd neergeschoten door hun luchtmacht in de kustprovincie Hormozgan, beweert Press TV, het Engelse kanaal van de staatstelevisie.

Het Amerikaanse centrale commando, USCENTCOM, verklaarde daarop dat Iran een van zijn drones in 'internationaal luchtruim' had neergehaald in een 'ongeprovoceerde aanval'. 'De Iraanse berichten dat het toestel boven Iran vloog, zijn onwaar', luidde het.

Dat werd donderdagavond dan weer ontkend door Iraans minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. 'De VS voeren economisch terrorisme tegen Iran, hebben geheime operaties tegen ons uitgevoerd en dringen nu ons territorium binnen. We zijn niet op zoek naar oorlog, maar zullen ons lucht, land en water vurig verdedigen', tweette Zarif. 'We zullen deze nieuwe agressie naar de VN brengen en tonen dat de VS liegen over internationale wateren.'

Aanval op olietankers

De Verenigde Staten claimden de afgelopen dagen al dat Iran vorige week had geprobeerd een Amerikaanse drone neer te halen nabij de aangevallen olietankers in de Golf van Oman. Ook op 6 juni zouden pro-Iraanse Houthi-rebellen in Jemen een Amerikaanse drone hebben neergehaald.

Sinds de vermoedelijke aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman zijn de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten opnieuw hoog opgelopen. De VS houden Iran verantwoordelijk voor die aanvallen, maar Teheran wijst alle verantwoordelijkheid af. In de nasleep van de opgelopen spanningen hebben de Verenigde Staten hun aanwezigheid in het Midden-Oosten opgeschroefd.