Amerikaanse centrale bank hint op renteverlaging
Amerikaans president Donald Trump pleit al langer voor een renteverlaging. Foto: Photo News

Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten blijft onveranderd. Dat meldde de Federal Reserve in de VS woensdag, na afloop van zijn tweedaagse beleidsvergadering. De taal van de Fed leek echter iets minder behoudsgezind.

De meeste beleggers waren ervan uitgegaan dat de rente door de koepel van centrale banken in de VS op 2,25 tot 2,5 procent zou blijven, en zo geschiedde ook.

De Fed verliet woensdag wel het traditionele pleidooi van ‘geduld’ voor een volgende renteaanpassing, maar benadrukte dat de economische onzekerheden zijn toegenomen en dat de instelling ‘zal optreden zoals ze moet om de groei te ondersteunen’. Dat houdt in dat ze bereid is om haar rentebeleid te versoepelen. Het is meer dan tien jaar geleden dat de rente nog werd verlaagd.

Amerikaans president Donald Trump pleit al langer voor een renteverlaging. Volgens de Fed denken acht van de zeventien beleidsmakers dat zo’n renteverlaging dit jaar nodig is.

Sinds 2015 verhoogde de Fed de rente negen keer. Inmiddels staat de economische groei in de VS onder druk, vooral door de handelsspanningen met China.

In Europa sprak Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), eerder deze week over mogelijke renteverlagingen en andere extra stimuleringsmaatregelen voor de Europese economie.