In het noorden van de provincie Antwerpen was er woensdagavond ernstige wateroverlast door een hevig onweer. Niet alleen in Kalmthout, maar ook in het nabije Kapellen werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd.

In Antwerpen was de brandweer woensdagavond druk in de weer met het afwerken van oproepen voor wateroverlast en stormschade. Er kwamen meer dan 70 meldingen binnen, meldt het korps, vooral uit het district Ekeren dat het dichtst bij het zwaar getroffen noorden van de provincie ligt.

Daar liepen enkele straten onder water, zoals de Veltwijcklaan en het Groot Hagelkruis, maar ook kelders. 'Momenteel hebben we extra ploegen op de baan, waarvan zes alleen al in Ekeren zelf', meldde de brandweer. 'Mensen kunnen ons bij overlast het snelst bereiken via het e-formulier op www.antwerpen.be.'

In Kapellen was de wateroverlast onder meer groot in deelgemeente Putte bij de Nederlandse grens. De federale politie sloot er zelfs een tijdje de landsgrens. De brandweer kreeg tientallen oproepen over ondergelopen straten en kelders. De gemeentelijke fase van het rampenplan was er enkele uren van kracht. Op de meeste plaatsen zijn de plassen en het water ondertussen grotendeels weggetrokken.

Straten blank in Kalmthout

Ook in Kalmthout was de hele avond het gemeentelijk rampenplan van kracht. Aan automobilisten werd gevraagd verplaatsingen te vermijden in de ondergelopen straten. ‘De deining van het water kan door een passerende wagen ervoor zorgen dat het water bij de mensen binnenstroomt’, zegt woordvoerder Patrick De Smedt.

Wuustwezel werd vooral in deelgemeente Gooreind getroffen, met onder meer een ontruiming van palliatief verpleegtehuis Coda tot gevolg. Ook in Stabroek werden enkele straten die blank stonden uit veiligheidsoverwegingen afgesloten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kalmthout kan al het water niet slikken #noodweerbenelux #wateroverlast #onweer

A post shared by Yvonne van Trijp (@yvonnevantrijp) on

Forse hagel

Ook in het dorpje Carnières in de provincie Henegouwen stonden enkele straten onder water, in Boechout in Antwerpen viel er serieus wat hagel.

In Brussel waren de Hallepoorttunnel richting Basiliek, de Georges-Henritunnel in beide richtingen en Montgomerytunnel richting Meiser woensdagnamiddag zowat een half uur gesloten omwille van de hevige regenval. Ook het Ter Kamerenbos werd door het weer afgesloten.

Opvallend weerfenomeen

Ook boven het westen en het centrum van het land waren er woensdagochtend onweders. Die hebben wel amper schade veroorzaakt. Maar er was wel een opvallend weerfenomeen waar te nemen: een zogeheten ‘shelfcloud’ die ontstond wanneer de warme lucht op grondniveau in contact kwam met de koudere lucht die het onweer meebracht op 100 à 200 meter hoogte.

(bron: noodweerbenelux)