Vox: 'We hadden de N-VA hier liever niet gezien'
Supporters van Vox. Foto: reuters
De Spaanse uiterst rechtse partij Vox is niet zo blij dat de N-VA in dezelfde Europese fractie zit als zij. 'We would love N-VA not to be there', zei een van haar vertegenwoordigers vandaag.

Vandaag sloot de Spaanse partij Vox zich aan bij de ECR-fractie, de fractie waartoe ook de N-VA behoort. Vox is erg nationalistisch en dus zwaar gekant tegen de Catalaanse claim om meer autonomie te krijgen. Vox telt drie leden in de fractie, evenveel als de N-VA. 

Tijdens de installatievergadering van de ECR-fractie (Europese Conservatieven en Hervormers) heeft uittredend Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die zich vanaf 2 juli Europees Parlementslid mag noemen, het verzet van de N-VA tegen de aansluiting van Vox nogmaals duidelijk gemaakt.

De fractie nam naar verluidt 'akte' van Bourgeois' tussenkomst, maar die kon de toetreding van Vox niet tegenhouden.

De goedkeuring gebeurde uiteindelijk niet met een stemming, maar aan de hand van applaus. Volgens N-VA-bronnen was dat applaus 'niet overdonderend', maar was de meerderheid wel groot genoeg om Vox officieel welkom te heten.

Ook Vox is trouwens niet enthousiast dat de N-VA in deze fractie zit. 'We would love N-VA not to be there,' zei Hermann Tertsch, een van hun parlementsleden aan de VRT. 'Wellicht zitten ze bij de ECR omdat ze nergens anders terechtkonden.' Maar we zullen elkaar respecteren.

Waarop de N-VA'ers haast unisono zeggen: 'Je hebt overal zatte nonkels' - begrijp: je hebt in elke fractie wel een paar buitenbeentjes. 

 

 

 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig