Brouwerij Brugse Zot doet oproep: ‘Breng leeggoed terug’
Foto: michel vanneuville

Brouwerij De Halve Maan uit Brugge, die onder meer Brugse Zot op de markt brengt, kampt met een tekort aan leeggoed. ‘Deze week moest de nachtploeg in de bottelarij worden gestopt wegens een tekort aan leeggoed.’

De Brugse brouwerij roept al haar klanten op om zo snel mogelijk lege kratten en vaten terug te sturen. Om een week te kunnen draaien heeft de brouwerij ongeveer 20.000 kratten nodig en 5.000 vaten. ‘Die zijn momenteel niet beschikbaar, waardoor de nachtploeg deze week gestopt moest worden’, aldus ceo Xavier Vanneste. ‘De werknemers in de nachtploeg werden ingeschakeld voor alternatieve taken, waardoor technische werkloosheid momenteel kan worden vermeden. Indien het probleem langer zou blijven aanslepen valt technische werkloosheid echter niet uit te sluiten. We doen er nu alles aan om dat te vermijden.’

Het tekort aan leeggoed is volgens de brouwerij het gevolg van een uitzonderlijke groei in het voorjaar, van meer dan 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Omdat de brouwerij steeds meer exporteert naar de buurlanden, zijn de vaten en kratten bovendien langer onderweg, wat extra druk zet op de leeggoedproblemen. Voor leveringen over een afstand van meer dan 1.500 kilometer wordt met ‘one way’-verpakkingen gewerkt die recycleerbaar zijn.

De consumenten voelen volgens de brouwerij nog niet te veel van de problemen. ‘Bepaalde bestellingen werden wat verminderd, maar er werd telkens wel een minimale hoeveelheid aan elke handelaar geleverd. Het weer is de laatste weken niet echt optimaal geweest, waardoor de vraag naar onze producten meegevallen is’, aldus Vanneste.

Om de zomer door te komen heeft de brouwerij echter veel extra leeggoed nodig. Naast de oproep die de brouwerij lanceert naar de consumenten, ook via sociale media, vraagt ze ook aan groothandels en distributeurs om hun magazijnen na te kijken en leeggoed terug te sturen. Ook zal de brouwerij zelf nieuwe kratten en flessen aankopen.

Beroepsvereniging Belgische Brouwers bevestigt dat er in het algemeen een tekort is aan glazen flessen, zowel herbruikbare als niet-herbruikbare. ‘Als mensen de flessen dan niet tijdig terugbrengen, dan ontstaat er een gat in de flow’, zegt directeur Nathalie Poissonnier.