10 jaar gevraagd voor tienerpooiers
Hotel Le Sud in Antwerpen. Foto: rr

Het openbaar ministerie heeft celstraffen tot tien jaar gevorderd voor drie beklaagden die een 16-jarig meisje zouden vastgehouden hebben in het Antwerpse Hotel Le Sud, waar ze klanten moest ontvangen. Tegen drie hotelmedewerkers werd één jaar cel geëist.

Op 8 oktober 2018 hadden beklaagden Orhan H. (26), Suan B. (19), Aisha R. (23) een klant gedrogeerd in hotel Le Sud, zodat ze er met zijn Mini Cooper, geld en gsm vandoor konden gaan. De man deed meteen aangifte en de wagen kon gelokaliseerd worden in Eindhoven.

Toen de Mini Cooper op 9 oktober 2018 werd tegengehouden, zat daar naast de drie beklaagden ook het slachtoffer in. Het toen zestienjarige meisje vertelde de politie dat ze door Orhan H. en Aisha R. in het hotel werd vastgehouden en dat ze zich van hen moest prostitueren.

Ze had het stel een week eerder leren kennen via haar vriend Suan B. Hij had haar bij hen achtergelaten en nog diezelfde avond moest ze met drie mannen seks hebben. ‘Nu ben je een hoer’, zou Orhan H. gezegd hebben.

De volgende dag werd ze meegenomen naar Hotel Le Sud. Aisha R. plaatste een seksadvertentie met pikante foto’s van haar, waarna de tiener drie klanten per dag moest ontvangen. De 3.500 euro die ze zo verdiend had, moest ze afgeven. Als het slachtoffer een klant weigerde, werd ze door Orhan H. geslagen, soms zelfs met een riem.

Receptionisten kregen 20 euro per klant

Uit verder onderzoek bleek dat ook drie receptionisten van 20, 24 en 68 van Hotel Le Sud geld zouden hebben verdiend aan de tienerprostitutie. Ze hadden iedere klant - negentien volgens de camerabeelden - 20 euro laten betalen.

‘Volgens de receptionisten is dit het standaardtarief voor wanneer er iemand extra bleef overnachten, maar de klanten waren na een half uurtje alweer weg, dus die uitleg houdt geen steek. Ook hun bewering dat ze niets wisten van de prostitutieactiviteiten is ongeloofwaardig. Na iedere klant kwamen Aisha R. en het slachtoffer verse lakens vragen. Dan lijkt het mij toch wel vrij duidelijk wat er daar gaande was’, zei de procureur. Ze vorderde de verbeurdverklaring van de 380 euro die de receptionisten ontvangen hadden, alsook van de 3.500 euro die het slachtoffer had moeten afgeven.

Vonnis 26 juni

Orhan H. ontkende dat hij het meisje geslagen had. De andere feiten gaf hij toe, maar volgens hem had Aisha R. daarin wel het voortouw genomen. Zij bekende de diefstal van de wagen, maar betwistte dat ze het slachtoffer in de prostitutie had gedwongen. ‘Ik werkte al als prostituee en zij wilde dat ook doen.’ Suan B. ontkende alles en vroeg de vrijspraak.

Voor het slachtoffer werd een provisionele schadevergoeding van 10.500 euro gevraagd, alsook de aanstelling van een deskundige. De man wiens wagen gestolen werd, eist 7.000 euro. Het vonnis wordt uitgesproken op 26 juni.

Hotel gesloten

Hotel Le Sud, dat in Antwerpen al langer bekend stond als rendez-voushotel, werd na het opstarten van dit onderzoek door burgemeester Bart De Wever (N-VA) gesloten. ‘De identiteit van het slachtoffer werd niet door het hotel geregistreerd. Een sluitend registratiesysteem voor klanten is een minimumvereiste voor het uitbaten van een hotel’, verklaarde de woordvoerder van de burgemeester toen in Gazet van Antwerpen.