Elia Viviani is voor de tweede dag op rij de snelste in Ronde van Zwitserland: Italiaanse kampioen klopt Peter Sagan
Foto: Photo News

Elia Viviani heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Na 177 kilometer was de Italiaanse kampioen van Deceuninck-Quick Step in Einsiedeln voor de tweede dag op rij. In een spannende sprint klopte hij leider Peter Sagan. Jasper Stuyven sprintte naar de derde stek.

Bekijk hier onze digitale wielergids.

Sagan behield de gele leiderstrui. Hij heeft 14 seconden voor op de Australiër Michael Matthews. De Deen Kasper Asgreen is op 21 seconden derde.

Na een aantal pogingen slaagde een kwartet erin om zich af te scheiden van de rest van het pak. De Zwitser Stefan Küng, de Sloveen Matej Mohoric, de Nederlander Bert-Jan LIndeman en de Fransman Fabien Grellier kregen maximaal 3:15 van een door BORA - hansgrohe gemend peloton. Op 38 kilometer van de finish, aan de voet van de klim naar Sattel, was de voorsprong tot 1:30 gezakt. Vijf kilometer verder trok Mohoric alleen op pad. Op veertien kilometer werd ook hij gegrepen door het peloton, waarin BORA, Trek en Sunweb op een sprint uit waren.

Deceuninck - Quick-Step timede perfect en loodste zijn treintje op 2 kilometer van de meet naar voren. Eerst toonde Yves Lampaert zijn kunnen, daarna Michael Morkov en vervolgens lanceerde Maximilliano Richeze zijn kopman perfect. Viviani moest minder dan 200 meter sprinten. Sagan zat in het wiel van de Italiaan, maar kwam er niet meer over. Het duo had zelfs enkele lengtes voor op Stuyven.

Viviani, dinsdag ook al winnaar van de vierde etappe, zit dit seizoen aan zes zeges. Die boekte hij allemaal in de WorldTour. Eerder bracht hij de Cadel Evans Great Ocean Race en ritten in de Tour Down Under, de UAE Tour en de Tirreno-Adriatico op zijn naam.

Donderdag trekt het peloton de Alpen in. Na 120,2 kilometer ligt de aankomst op de Flumserberg (8,5 km aan 9 %).

 

 


Viviani: "Ploegmaats maken het me gemakkelijk"

Elia Viviani was vol lof over zijn ploegmaten na zijn tweede ritzege in de Ronde van Zwitserland. "Met zo'n leadout maken ze het me wel gemakkelijk", verklaarde de Italiaanse sprinter van Deceuninck - Quick-Step.

Viviani had de zege niet alleen aan zijn eigen snelle benen te danken, maar ook aan het werk van Yves Lampaert, Michael Morkov en Maximilliane Richeze, die hem in de zetel naar de finish brachten. "Ik win hier niet tegen de minste en sprinten tegen deze jongens (Sagan, Matthews, Kristoff) is altijd lastig, maar als je team zo'n werk levert in de sprintvoorbereiding, in die laatste twee kilometer, dan kan ik alleen maar dankbaar zijn en vol lof. Geweldig wat ze vandaag uit hun benen toverden."
Nochtans hield Deceuninck - Quick-Step zich tijdens de etappe zelf wel afzijdig en jaagden ze niet op de vluchters. "Dat was door die klim op het einde, ik was niet zeker of ik die wel zou overleven", verduidelijkte Viviani. "Zeker ook na de zware rit van dinsdag. Het lukte wel en toen we de finish een eerste keer passeerden, wist ik dat een goede lead-out het verschil kon maken en zo bleek ook."

Viviani lijkt na zijn dipje en declassering in de Giro weer naar zijn goede vorm te groeien. "Nu is het aftellen naar de Tour, ik ben er helemaal klaar voor. Deze vorm wil ik doortrekken in de twee weken na deze koers en dan wil ik in topvorm aan de start in Brussel verschijnen. Deze twee overwinningen doen deugd en vanaf nu wordt het echt afzien in de bergen. Maar dat kan zeker geen kwaad met het oog op de Tour." .
 

Top tien

1. Elia Viviani (Ita/DQT)

2. Peter Sagan (Slk/BOH) op 0:00

3. Jasper Stuyven (Bel/TFS) 0:00

4. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:00

5. Michael Matthews (Aus/SUN) 0:00

6. Alexander Kristoff (Noo/UAD) 0:00

7. Fabian Lienhard (Zwi/ZWI) 0:00

8. Stan Dewulf (Bel/LTS) 0:00

9. Reinardt Janse Van Rensburg (ZAf/TDD) 0:00

10. Patrick Bevin (NZe/CCC) 0:00

Stand

1. Peter Sagan (Slk/BOH)

2. Michael Matthews (Aus/SUN) op 0:14

3. Kasper Asgreen (Den/DQT) 0:21

4. Rohan Dennis (Aus/TBM) 0:22

5. Lawson Craddock (VSt/EF1) 0:27

6. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:38

7. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:39

8. Jonathan Castroviejo (Spa/INS) 0:40

9. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 0:40

10. Winner Anacona (Col/MOV) 0:40

Elia Viviani is voor de tweede dag op rij de snelste in Ronde van Zwitserland: Italiaanse kampioen klopt Peter Sagan
Foto: Photo News
Elia Viviani is voor de tweede dag op rij de snelste in Ronde van Zwitserland: Italiaanse kampioen klopt Peter Sagan
Foto: Photo News