Luis Enrique stopt als Spaans bondscoach “om ernstige familiale redenen”
Foto: EPA-EFE

Luis Enrique heeft om persoonlijke redenen zijn ontslag ingediend als bondscoach van Spanje. De 49-jarige trainer kampt met privéproblemen en stapt noodgedwongen op. Zijn assistent Robert Moreno volgt hem op. Dat maakte de Spaanse voetbalbond woensdag bekend.

“Het is een besluit van Luis Enrique en dat respecteren wij natuurlijk. We zijn hem dankbaar voor zijn eerlijkheid”, verklaarde Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond.

Enrique coachte zijn land sinds de zomer van 2018. De laatste drie EK-kwalificatiewedstrijden ontbrak hij al bij de nationale ploeg en had Moreno de eindverantwoordelijkheid. De Spaanse bond omschreef de reden van Enrique’s afwezigheid toen als “dringende familiezaken”.

In de kwalificatiecampagne voor het EK begon Spanje met een 2-1 zege op Noorwegen. Tegen Malta (0-2 winst) ontbrak de bondscoach voor het eerst. Vervolgens was hij er ook niet bij in de uitwedstrijd tegen de Faeröer (1-4) en thuis tegen Zweden (3-0). Voor zijn voorheen vaste assistent Moreno wordt het de eerste keer dat hij als hoofdtrainer aan de slag gaat. “We hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken”, stelt Rubiales, die aangeeft dat er verder niets verandert aan de duur van het contract van Moreno, dat loopt tot het EK in 2020.

De 41-jarige Moreno wordt de vierde Spaanse bondscoach in een jaar tijd. Julen Lopetegui werd kort voor de start van het WK in Rusland vervangen door Fernando Hierro. Die werd na het WK opgevolgd door Enrique.