Verwondingen Geraint Thomas vallen mee na zware val, de Tour komt niet in het gedrang: “Ik ben echt helemaal oké”
Foto: vtm

Geraint Thomas van Team Ineos komt uiteindelijk relatief ongeschonden uit zijn zware val in de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland (WorldTour), waardoor hij moest opgeven. Thomas werd naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek maar de 33-jarige Welshman komt ervan af met een schaafwonde op zijn rechterschouder en een snijwonde boven zijn rechteroog. Tot grote opluchting van zijn ploeg heeft hij voorts geen verdere verwondingen opgelopen en lijkt dus niets de deelname van de titelverdediger in de Tour de France in de weg te staan.

LEES OOK. Geraint Thomas komt ten val in Zwitserland en moet van dokter opgeven met hoofdletsel

De 33-jarige Thomas liep verscheidene schaafwonden op aan de schouder en een snijwonde boven zijn rechteroog. Andere kwetsuren zijn er niet. “Ik kwam bij de val op mijn schouder en mijn gezicht terecht en daardoor was er meteen heel wat bloed. Met hoofdblessures moet je altijd voorzichtig zijn en dus maakten de dokters de juiste beslissing door me uit de koers te halen, terwijl ik wou voortrijden”, aldus Thomas in een door het team verspreide mededeling.

Zijn deelname aan de Tour, die begin komende maand in Brussel van start gaat, lijkt niet in het gedrang te komen. “Dit is frustrerend en natuurlijk ook een tegenslag in mijn voorbereiding, maar er is nog tijd genoeg vooraleer de Tour van start gaat. We zullen wat aanpassen en ik ben er zeker van dat mijn coach al een plan heeft om me op 6 juli klaar te hebben.”

“Heb gewoon enkele flinke trainingsritten nodig”

Woensdagochtend bevestigde Thomas in een tweet nogmaals dat hij geen ernstige blessure overhoudt aan zijn valpartij.

“Bedankt voor alle berichten!”, schrijft hij. “Ik baal dat ik de Ronde van Zwitserland moet verlaten, maar gelukkig ben ik helemaal ok. Ik stootte mijn hoofd en had hechtingen nodig boven mijn oog, dus hielden de dokters mij van de fiets. Dat betekent gewoon dat ik volgende week enkele flinke trainingsritten nodig heb”, eindigt hij met een knipoog.

 

 

Om daar meteen met de nodige ironie aan toe te voegen in een andere tweet: “O, en ik verloor opnieuw mijn bril. #hardtimes...”

 

 

“We zijn optimistisch”

“Geraint viel zwaar, met de grootste impact op zijn hoofd”, voegt ploegdokter Derick Macleod daar aan toe. “Meteen na de val slaagde hij voor zijn hersenschuddingstest, maar gezien de aard en de ernst van de impact was het niet veilig om verder te rijden. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en gelukkig waren alle röntgenfoto’s en scans duidelijk.”

Thomas keerde terug naar het teamhotel. De verwachting is dat de Tourwinnaar van vorig jaar een van de komende dagen al opnieuw mag fietsen.

“We zullen hem de komende paar dagen blijven opvolgen”, aldus nog Macleod. “Geraint kennende, zal het niet lang duren voordat hij weer op zijn fiets zit. Maar we moeten ervoor zorgen dat hij dan volledig symptoomvrij is. We zijn optimistisch dat hij de komende dagen een volledig herstel zal doormaken en als het goed is, zal hij snel weer op zijn fiets zitten.”

De Tour begint op 6 juli in Brussel. Team Ineos verloor eerder al viervoudig eindwinnaar Chris Froome na een zware valpartij.