N-VA coöpteert Mark Demesmaeker in de Senaat
Mark Demesmaeker (N-VA) Foto: idh

De partijraad van de N-VA heeft uit zes kandidaten voormalig Europarlementslid Mark Demesmaeker gekozen om als gecoöpteerd senator te zetelen.

Mark Demesmaeker uit Halle was één van de twee favorieten om het Senaatszitje binnen te rijven. Hij maakte de verwachtingen waar: de partijraad van de N-VA coöpteert hem in het rode pluche. Helga Stevens, net als hij een gewezen Europees parlementslid dat niet herverkozen geraakte op 26 mei, valt uit de boot. Ook Veerle Baeyens, An Capoen, Johan Klaps en Werner Janssen grijpen naast de coöptatie.

Voormalig tv-presentator Demesmaeker, een zelfverklaarde volksnationalist, werd in 2004 verkozen tot Vlaams parlementslid in de kieskring Vlaams-Brabant. Hij behield die zetel bij de volgende Vlaamse verkiezingen in 2009. Ondertussen was hij sinds 2006 ook schepen in zijn thuisstad Halle.

Sinds januari 2013 in het Europees Parlement, in opvolging van Frieda Brepoels. Hij specialiseerde zich in mensenrechten en milieu. Na 26 mei bleef hij achter met een mandaat als gemeenteraadslid in Halle, vandaag is daar ook de titel ‘Senator’ bijgekomen.

De N-VA-partijraad besloot dinsdagavond ook de komende vijf jaar deel te blijven uitmaken van de ECR-fractie in het Europees Parlement. Morgen wordt gestemd over de toetreding van de Spaanse uiterst rechtse partij Vox tot dezelfde fractie van Europese Conservatieven en Hervormers, maar eerder werd al duidelijk dat daar een meerderheid voor is. N-VA kan die toetreding niet tegenhouden. Vox verdedigt het unitaire Spanje en verwerpt elke claim tot zelfstandig bestuur van deelstaten als Catalonië of Baskenland.