Turkse investeerder neemt tweedeklasser Westerlo over: overname is in kannen en kruiken
Na 40 jaar levert Herman Wynants zijn club over aan buitenlandse handen Foto: BELGA

De overname van KVC Westerlo door de Turkse investeerder Oktay Erçan is in kannen en kruiken. Dat maakten de Kemphanen dinsdag bekend. De dagelijkse leiding van Westerlo komt in handen van Wim Van Hove en voormalig Zweeds voetballer Hasan Cetinkaya, die vicevoorzitter wordt.

Na 40 jaar levert Herman Wynants zijn club over aan buitenlandse handen. Nieuwe eigenaar Oktay Erçan is CEO van SUR International, een textielbedrijf dat militaire uitrustingen produceert, en die ook al ondervoorzitter is van de Turkse tweedeklasser Boluspor. Verder investeerde hij in het verleden in het Bosnische Celik en het Macedonische Shkupi.

Erçan neemt Hasan Cetinkaya mee naar ‘t Kuipje. Die zal als vicevoorzitter dagelijks aanwezig zijn op de club. In Turkije geniet Cetinkaya veel aanzien. Als speler hing hij op z’n 22e bij Genclerbirligi de schoenen al vroeg aan de haak, maar Cetinkaya bleef actief in de voetbalwereld. Van 2003 tot 2007 was hij algemeen manager bij Genclerbirligi. Daarna vervulde hij dezelfde functie bij Gaziantespor (2008-2009) en was hij sportief directeur bij Ankaraspor (2008-2009). Zijn voorlopig laatste Turkse station was Fenerbahçe (2009-2018), waar hij officieel als ‘administratief manager’ aan de slag ging. Een rol die echter veel meer inhoud had dan de titel doet vermoeden. Zo was Cetinkaya feitelijk de tussenpersoon tussen voorzitter Aziz Yildirim, de technische staf en de pleog, waardoor de lijnen met de voorzitter zeer kort waren.

“Hierdoor heeft hij ook een groot netwerk opgebouwd, waardoor hij een enorme aanwinst is voor de club”, klinkt het bij Westerlo.

Vijfpuntenplan

Erçan, die voor nieuwe financiële injecties moet zorgen, en het clubbestuur stelden een vijfpuntenplan voor. De nieuwe eigenaars willen een streekgebonden familieclub blijven, maar ambiëren wel om binnen drie jaar te promoveren naar 1A. Tegelijkertijd wordt de jeugdontwikkeling steeds belangrijker, en gaat er meer focus naar de sociale dimensie van het voetbal. Daarnaast wil Erçan de continuïteit van de club verzekeren door een realistische financiële structuur op poten te zetten. Ten slotte moeten A-kern, jeugdploegen, supporters en andere stakeholders binnen de club beter met elkaar samenwerken.

Ook de infrastructuur wordt onder handen genomen. Een volledig nieuw administratie- en jeugdcomplex zal weldra in gebruik genomen worden. “Wat het sportieve luik betreft: er werden al drie nieuwe jeugdtalenten vastgelegd, en er wordt werk gemaakt om onze A-kern op korte tijd een extra kwaliteitsinjectie te geven”, aldus Westerlo.

Het dagelijkse bestuur blijft in handen van Wim Van Hove, die jarenlang de trouwe rechterhand was van ex-voorzitter Herman Wynants. Bob Peeters blijft op post voor het sportieve luik, Kurt Van Diest voor de jeugdacademy. Ann Maerten wordt de financieel verantwoordelijke.