Elia Viviani haalt zijn gram en klopt in Zwitserland Michael Matthews en Peter Sagan in de sprint
Foto: EPA-EFE

Elia Viviani van Deceuninck-Quick Step heeft de vierde etappe in Ronde van Zwitserland gewonnen, in de sprint was de Italiaan sneller dan Michael Matthews en Peter Sagan. De Slovaak blijft wel leider. De Italiaanse kampioen rondde de uitstekende lead-out van Yves Lampaert en Michael Morkov knap af: een sterk staaltje teamwork van Deceuninck-Quick Step.

LEES OOK. Patrick Lefevere praat met Elia Viviani, die monsterbod op zak heeft

Na de sprint op maandag, met een uitgedund peloton, wachtte de renners een laatste kans om mee te sprinten in Arlesheim, want de komende dagen staan er vooral veel bergen op het programma of aankomsten voor een puncher. Dus regende het aanvallen bij de start, waar BORA-Hansgrohe controleerde.

Pas toen na 20 km een vlucht met Robin Carpenter (Rally UHC), Gian Friesecke (Zwitserse selectie), Simon Geschke (CCC) en wat later ook Taco van der Hoorn (Jumbo-Visma) vertrok, gunde het peloton zichzelf wat rust, al lieten ze de voorsprong nooit hoger komen dan 3:30.

Geschke reed virtueel even in het geel, maar BORA-Hansgrohe had de situatie onder controle en op 30 km van het eind telde het kwartet minder dan twee minuten voorsprong. Het peloton telde af naar een massasprint, maar werd op 29 km van het eind wel opgeschrikt door een valpartij in het midden: niemand minder dan Tourwinnaar Geraint Thomas lag er bij, net als Andrey Zeits van Astana. Die werd al snel naar het ziekenhuis gebracht. Thomas bleef nog minutenlang zitten op het asfalt, greep naar zijn schouder en zou wat later ook uit de wedstrijd moeten stappen en overgebracht worden naar het ziekenhuis.

LEES OOK. Het houdt niet op voor Team Ineos: Geraint Thomas komt ten val in Zwitserland en geeft op met hoofdletsel

Het peloton stopte niet en zette koers richting de finish, de vluchters waren vogels voor de kat. Op de Eichenberg (3 km aan 7,4 procent) besloot Friesecke dan ook zijn kompanen achter te laten, maar finaal zou ook hij op 11,2 km van het eind gegrepen worden. De sprinters hadden de klimmetjes overleefd, we stevenden af op een sprint, al wilden zowel Stefan Küng, op 6,7 km in de aanval, als Mathias Franck, 4,9 km van het eind een versnelling, dat vermijden. Zonder succes evenwel. In de sprint werd Viviani perfect gelanceerd en pakte hij de zege, voor Michael Matthews en Peter Sagan die zijn leidersplaats behoudt. Hij leidt met tien tellen voorsprong op Matthews, 15 op Kasper Asgreen. De Italiaan Matteo Trentin sprintte naar de vierde plaats, Jasper Stuyven werd beste Belg met een vijfde plaats. Met Sep Vanmarcke (6e) en Stan Dewulf (9e) finishten er nog twee Belgen in de top tien.

“Het was lang geleden”

Het was voor Viviani zijn eerste zege nadat hij gedeclasseerd werd in de derde rit van de Giro wegens onregelmatig sprinten. Daarna bleef het bij ereplaatsen en stapte hij uit de koers na de elfde etappe. En dat frustreerde de sprinter van Deceuninck - Quick-Step die zijn laatste zege boekte op 15 maart in Foligno. “Het was lang geleden dat ik nog eens won”, zuchtte hij na afloop. “Ik ben hier heel blij mee.”

Geen uitzinnige vreugdetaferelen ook bij Viviani na zijn zege, eerder vooral opluchting dat het nog eens lukte en een diepe zucht na de meet en schouderklopjes voor de ploegmaten. Lampaert, Asgreen en Morkov: zijn geliefkoosde lead-out die hij in de Giro moest missen. “Top wat zij hier vandaag voor mij deden”, beaamde de Italiaanse kampioen in het flashinterview. “Gisteren moest ik nog vrede nemen met een tweede plaats. We hadden toen ook een plan, maar dat was een andere sprint: chaotisch, technisch en op zo’n finish is Sagan beter. Dat bleek nog maar eens. Vandaag lukte ons plan, op deze aankomst, en ik ben heel blij met deze zege, want het was alweer lang geleden.”

Voor Viviani is het nog maar zijn vijfde zege van het seizoen. Hij trekt binnenkort naar de Tour. “Daarom is dit zo’n belangrijke overwinning”, gaat hij verder. “Zo dicht bij de Tour, het grootste doel van het jaar, is het fijn om nog eens te winnen. Het is ook mijn eerste zege ooit in deze koers en hier put ik vertrouwen uit.”

Woensdag wordt de vijfde etappe gereden in deze Ronde van Zwitserland, een rit over 177 kilometer tussen Münchenstein en Einsiedeln.

Uitslag:

1. Elia Viviani (Ita/DQT) de 163.9km in 3u46:03 (gem. 43.503647km/u)

2. Michael Matthews (Aus/SUN) op 0:00

3. Peter Sagan (Slk/BOH)

4. Matteo Trentin (Ita/MTS)

5. Jasper Stuyven (Bel/TFS)

6. Sep Vanmarcke (Bel/EF1)

7. Reinardt Janse Van Rensburg (ZAf/TDD)

8. Ivan Garcia (Spa/TBM) 0:00

9. Stan Dewulf (Bel/LTS) 0:00

10. Fabian Lienhard (Zwi/ZWI) 0:00

Stand:

1. Peter Sagan (Slk/BOH) de 495.3km in 11u37:28 (gem. 42.608486km/u)

2. Michael Matthews (Aus/SUN) op 0:10

3. Kasper Asgreen (Den/DQT) 0:15

4. Rohan Dennis (Aus/TBM) 0:16

5. Lawson Craddock (VSt/EF1) 0:21

6. Stefan Kung (Zwi/GFC) 0:25

7. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:32

8. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:33

9. Jonathan Castroviejo (Spa/INS) 0:34

10. Luis Leon Sanchez (Spa/AST) 0:34

Elia Viviani haalt zijn gram en klopt in Zwitserland Michael Matthews en Peter Sagan in de sprint
Foto: Photo News