Geraint Thomas komt ten val in Zwitserland en moet van dokter opgeven met hoofdletsel

Na het wegvallen van Chris Froome in de Dauphiné is nu ook die andere kopman van Team Ineos voor de Tour ten val gekomen: Geraint Thomas ging onderuit in de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland en bleef zitten, daarbij tastend aan de schouder en elleboog. De 33-jarige Welshman op klaagde vooral over pijn aan het hoofd en daarom besliste de ploegdokter om op te geven. Deze keer heeft de ploeg er wel “een goed gevoel” bij.

Het gebeurde op een dertigtal kilometer het einde. Met een razende vaart hadden de renners net de afdaling van de 614 meter hoge Hochwald achter zich gelaten en stevenden ze voor de eerste keer op de finish af – nadien zou er in de wijde omgeving van aankomstplaats Arlesheim nog een lus van dik 28 kilometer volgen.

“Het was een heel gevaarlijk finale”, legde Gabriel Rasch, de Noorse ploegleider van Ineos uit. Hij was als eerste bij Thomas. “Er was heel veel verkeersmeubilair. Middenbermen, verkeerseilanden, noem maar op. Alle renners van de ploeg zaten mooi samen. Maar op dat moment viel er een renner vlak voor Geraint.” De ongelukkige was Andrey Zeits van Astana. Egan Bernal, de Colombiaanse ploegmaat van Thomas, zag het vlak voor hem gebeuren. “Ik zat net achter G”, sprak hij. “De renner voor hem crashte en Geraint kon geen kant uit. Het was een heel lelijke val. Ik heb het beeld nog altijd op mijn netvlies staan. De rest van de wedstrijd heb ik nog maar aan een ding kunnen denken. Echt angstaanjagend.”

Paniek bij Ineos

De paniek bij Ineos was op de gezichten af te lezen. Vorige week speelde het Britse topteam met Chris Froome al een absolute topfavoriet voor de Tour kwijt. ‘Not again?’ dacht Rasch onmiddellijk. Gingen ze met Thomas opnieuw een absolute topkandidaat voor de eindzege in de Tour verliezen? Rasch stond niet alleen met zijn gedachte. Geraint Thomas bleef minutenlang zitten op straat en leek in eerste instantie naar zijn schouder te tasten. Even was er vrees voor een sleutelbeenbreuk. Helemaal toen Thomas even later de ziekenwagen instapte en voor nader onderzoek naar een nabijgelegen hospitaal werd afgevoerd. Maar dat bleek niet de reden van zijn opgave. Rasch: “Geraint had een snijwonde boven de wenkbrauw. Hijzelf wilde zoals alle renners onmiddellijk weer op de fiets stappen en doorgaan. Maar daarvoor hebben we een dokter in de volgauto: hij vond dat het beter was om hem naar het hospitaal af te voeren. Het was zijn beslissing.”

Geruststellende berichten

De allergrootste paniek was intussen al geweken. Snel was duidelijk dat Thomas heel alert reageerde en ook behoorlijk vlot met zijn armen kon bewegen. Alles leek er op te wijzen dat er geen breuken waren. Dat vernam intussen ook Bernal: “In onze oortjes kregen we te horen dat G zich goed voelde. Dat was toch al een geruststelling.” Bij Ineos zelf bleven ze gisterenavond niettemin voorzichtig. Het bleef wachten op het definitieve medische bulletin uit het ziekenhuis, klonk het. Maar Rasch liet wel weten dat ook hij er een “goed gevoel” bij had. Hij vermoedde niet dat de Tour in gedrang zou komen. Een immense opluchting voor renner en ploeg.

 

 

Toch zullen ze zich bij Ineos hoe dan ook flink in de haren krabben bij deze nieuwe tegenslag. Amper twee maanden geleden leek de ploeg nog met een superploeg naar de Tour af te zakken. Chris Froome, Geraint Thomas én Egan Bernal. Drie kandidaat-winnaars in één ploeg. Maar minder dan drie weken voor de Tourstart blijft daar steeds minder van overeind. Eerst de val van Froome, nu dit. Want zelfs al valt de averij uiteindelijk flink mee, Geraint Thomas ziet zijn ultieme voorbereiding in de Tour wel drastisch verstoord.

Na een liederlijke winter en een wisselvallig voorjaar wilde Thomas hier in Zwitserland nog flink aan vertrouwen en conditie winnen. Per slot van rekening heeft de Tourwinnaar van vorig jaar nog steeds geen enkele zege geboekt in 2019. Maar nog voor de lastige ritten er aankomen zit zijn Ronde van Zwitserland er al op. Bovendien is het bang afwachten hoe lang deze nieuwe klap fysiek en mentaal gaat nazinderen bij Thomas. Ideaal is anders. De Tour ziet er op enkele weken tijd plots heel anders uit voor Ineos. De amper 22-jarige Egan Bernal zou straks wel eens de meubelen moeten redden in Frankrijk.

Ook achter de naam van die andere favoriet, de Nederlander Tom Dumoulin van Team Sunweb, staan heel wat vraagtekens.

LEES OOK. Gezocht: een Tourfavoriet die op zijn fiets wil blijven zitten...