Van Langenhove reageert op ophef: 'Donderdag zetel ik vooraan in de Kamer'
Van Langenhove in de Kamer. Foto: Dries Van Langenhove/Twitter

Dries Van Langenhove is vastberaden om donderdag, tijdens de installatievergadering van de Kamer, als jongste verkozene vooraan het parlement plaats te zullen nemen. Dat zegt hij op Twitter naar aanleiding van de ophef die daarrond dinsdag is ontstaan.

Volgens het Kamerreglement wordt de voorzitter tijdens de installatievergadering geflankeerd door de twee benjamins van het halfrond. De jongste verkozenen in de nieuwe Kamer zijn de 26-jarige PS-politica Melissa Hanus en dus Van Langenhove, de oprichter van de omstreden uiterst rechtse beweging Schild en Vrienden. Van hen wordt daardoor verwacht dat zij donderdag, tijdens de installatievergadering van de Kamer, plaatsnemen naast parlementsvoorzitter ad interim Patrick Dewael (Open VLD). 

Maar aangezien Van Langenhove maandag in verdenking werd gesteld voor inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet zei Hanus dinsdag dat ze weigert om donderdag tijdens de installatievergadering van de Kamer naast leeftijdgenoot Dries Van Langenhove plaats te nemen. 

Dinsdagavond maakte Van Langenhove via Twitter duidelijk niet onder de indruk te zijn van dat besluit. Hij is van plan gewoon vooraan te zitten, zoals het reglement voorschrijft. 'Het volk kiest haar vertegenwoordigers, en het volk heeft mij verkozen. Links moet eindelijk de democratie leren respecteren. Donderdag zetel ik vooraan', schrijft hij op Twitter.

Schandvlek

De PS noemde de prominente rol van Van Langenhove tijdens de installatievergadering dinsdag nog een schandvlek. ‘De massale aanwezigheid van extreemrechts in het parlement is een belediging voor de democratie. Het wordt echt een schandvlek wanneer een personage als de heer Van Langenhove, wiens sympathieën met de nazi-ideologie bekend zijn, naast de Kamervoorzitter zal plaatsnemen’, zegt Ahmed Laaouej, fractieleider van de PS.

Volgens de PS zegt het Kamerreglement enkel dat de twee jongste verkozenen de Kamervoorzitter ‘assisteren’. Volgens de Franstalige socialisten is het dus geen vereiste dat ze ook naast hem (of haar) gaan zitten.

Ook MR en Ecolo afwijzend

De Franstalige liberalen van MR maakten eerder al bekend dat ze evenmin willen dat Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) donderdag een prominente rol speelt tijdens de eerste vergadering van de Kamer. Ze treden daarbij Ecolo bij, dat eerder op de dag daarover bezwaar aantekende. Patrick Dewael (Open VLD), die de openingszitting zal voorzitten, geeft voorlopig geen commentaar.

‘Ik steun dit voorstel van Ecolo, rekeninghoudend met de feiten van racisme waarover het parlementslid in verdenking is gesteld. Ik hoop dat de verschillende fracties tot een akkoord kunnen komen’, zegt ontslagnemend minister Denis Ducarme (MR) op Twitter. Fractieleider David Clarinval heeft gevraagd dat de juridische diensten van de Kamer een nota klaarstomen over de mogelijkheden om Van Langenhove die rol te ontnemen.