Voormalig Uefa-voorzitter Michel Platini heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het hoofdkantoor van de anticorruptie-eenheid van de gerechtelijke politie in Nanterre mogen verlaten. Hij wordt verdacht van corruptie bij de toewijzing van het WK 2022 in Qatar.

De Fransman werd dinsdagmorgen in hechtenis genomen, als onderdeel van een lopend onderzoek naar de toewijzing van het WK aan Qatar, melden Mediapart en Le Monde.  Hij wordt verdacht van actieve en passieve corruptie. Volgens Le Monde zou hij oorspronkelijk enkel verhoord worden als getuige, maar na zijn ondervraging zou Platini gearresteerd zijn. 

Zijn advocaat, William Bourdon, bevestigt dat zijn cliënt niet langer in verzekering is gesteld. 'Veel lawaai voor niets', concludeerde de raadsman. Samen met Platini werd ook een gewezen adviseur van ex-president Nicolas Sarkozy, Sophie Dion, in hechtenis genomen. Claude Guéant, voormalig secretaris-generaal van het Elysée, werd enkel verhoord onder het statuut van 'vrije verdachte' (suspect libre).

Geheime ontmoeting

Het drietal is de spil in een onderzoek die de Franse anticorruptie-eenheid al in 2016 heeft opgestart in samenwerking met de Zwitserse en Amerikaanse autoriteiten. Centraal daarin staat een geheime ontmoeting in 2010 in het Elysée tussen enerzijds de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy en Michel Platini en anderzijds de huidige emir van Qatar, Tamim Ben Hamad Al Thani, en zijn toenmalige eerste minister. Een cruciaal ontmoeting waar volgens de archieven van het Elysée destijds ook Sophie Dion en Claude Guéant aanwezig waren. 

Tijdens die geheime ontmoeting zou volgens eerdere onthullingen door het tijdschrift France Football onderhandeld zijn over een verregaande deal tussen Platini, de Franse president en de Qatari. Die deal kwam neer op het volgende: in ruil voor de overname van PSG door de Qatari, een latere instap in het Franse bedrijf Lagardère én de creatie van een nieuwe sportzender gefinancieerd door de Qatari (BeIN Sports) zou Platini toen beloofd hebben om voor de toewijzing van het WK 2022 te stemmen op Qatar in plaats van op de VS. 

Omstreden toewijzing

Platini heeft bovenstaande onthulling altijd ontkend. Platini werd in 2007 verkozen tot voorzitter van de Europese voetbalbond Uefa, maar moest in 2015 aftreden naar aanleiding van het corruptieschandaal binnen de Wereldvoetbalbond Fifa. Hij zit vandaag een schorsing van vier jaar uit vanwege een dubieuze betaling die hij in 2011 zou hebben ontvangen van toenmalig Fifa-voorzitter Sepp Blatter, die eveneens jarenlang werd geschorst en bovenstaand corrputieverhaal bevestigde. Platini gold als de favoriet om Blatter op te volgen aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond. Een topjob die uiteindelijk ging naar de Zwitser Gianni Infantino.

De beslissing om het wereldkampioenschap voetbal in 2022 te laten organiseren door Qatar is al langer omstreden. Zo werden er vragen gesteld bij het gebrek aan voetbalcultuur en de schendingen van de mensenrechten in het land. Maar ook de ongezond hoge zomerse temperaturen in het land - ruim over de 40 graden - deden van meetaf aan wereldwijd de wenkbrauwen fronsen.

Intussen werd bekendgemaakt dat het WK 2022 het eerste zal zijn dat in de winter wordt georganiseerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in