Google zet Belgische kunstenares in de kijker op homepagina
Michaelina Wautier staat op homepagina van Google Foto: Google

‘Vandaag eren we Michaelina Wautier’, staat te lezen op de zoekmachine Google. Ook in Luxemburg, IJsland en Kroatië zal de beeltenis van de kunstenares te zien zijn.

Multitalent Michaelina Wautier was de artistieke dochter die Rubens zich gedroomd moet hebben. Google is niet de enige die de kunstenares in de spotlight zet, ook het Antwerpse barokjaar 2018 zette deze raadselachtige figuur in de kijker met een retrospectieve.

‘Na de herontdekking van haar werken tijdens het Barokjaar in 2018, helpt ook Google mee aan de heropleving van Michaelina Wautiers faam door haar 24 uur lang het canvas van zijn homepage te schenken door middel van een doodle’, aldus het bedrijf.

Levensloop

Over haar leven zelf is weinig gekend. Ze leefde van 1604 tot 1689 en was een vrouwelijk rolmodel dat resoluut tegen de toenmalige tijdgeest durfde in te gaan. Rond 1650 was ze een bekendheid aan het Brusselse hof. Ze moet een brede intellectuele vorming gekregen hebben en beschikte over een uitstekend sociaal netwerk.

Michaelina wist zich als vrouw te bewijzen in een typische mannenwereld, en niet met de kleine, dilettantische werkjes waar vrouwelijke kunstenaars in die tijd mee uitpakten. Maar na haar dood in 1689 verdween ze snel weer uit het zicht. Ze leek gedoemd om tussen de plooien van de kunstgeschiedenis te vallen. Pas onlangs werden haar werken herontdekt door kunsthistorica Katlijne Van der Stighelen. Een jaar later maakt Wautier opnieuw naam. Bij de voorbereiding van het Antwerpse barokjaar 2018 vielen alle puzzelstukken samen, en het stof werd van haar schilderijen geblazen.

Rolmodel

‘Michaelina durfde als vrouw naakte mannen schilderen. In die tijd was dat ondenkbaar en dat getuigt van onnoemelijk veel lef. Meer dan honderd jaar voordat vrouwen kunstacademies mochten betreden, creëerde zij al prachtige werken. Het moet een dame geweest zijn met enorm veel talent én doorzettingsvermogen. Ze is een rolmodel voor vrouwen van alle tijden, ook nu nog’, aldus Katlijne Van der Stighelen.

‘Doordat ze niet in het gangbare plaatje paste en onvoldoende haar werk kon promoten, leek haar naam in de vergetelheid te belanden’, zegt Michiel Sallaets, woordvoerder bij Google. ‘We zijn trots dat we met Google er mee kunnen voor zorgen dat ze opnieuw bij de groten van de barok hoort. Na Chantal Akerman vorig jaar, is Michaelina Wautier een tweede powerlady van Belgische afkomst die een speciale Google Doodle toegedicht krijgt. Het is absoluut onze bedoeling om genderdiversiteit in rolmodellen te stimuleren.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig