Trump belooft miljoenen ‘illegale buitenlanders’ het land uit te sturen
Donald Trump Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump kondigt aan dat ICE, de migratiedienst van zijn land, volgende week zal beginnen om migranten zonder papieren op te sporen en het land uit te zetten. Dat schreef hij op Twitter.

‘Volgende week begint ICE met het proces om miljoenen illegale aliens, die onwettig naar de Verenigde Staten kwamen, het land uit te zetten’, tweet Trump. ‘Ze zullen uitgewezen worden zodra ze het land binnenkomen.’

In de VS leven naar schatting elf miljoen mensen zonder geldige verblijfsdocumenten. De meeste van hen zijn afkomstig uit Latijns-Amerika. Trump heeft van de aanpak van de illegale immigratie een prioriteit gemaakt. Zo wordt er druk uitgeoefend op Mexico om mensen uit vooral Honduras, Guatemala en El Salvador nog voor de Amerikaanse grens tegen te houden.
 

Volgens de president werkt Mexico goed mee met de nieuwe migratierichtlijnen. ‘Mexico gebruikt de sterke migratiewetten en stopt veel mensen nog voor ze aan de grens komen. Guatemala is bereid een Safe-Third agreement (een overeenkomst ivm asiel en migratie, n.v.d.r) te ondertekenen’, tweet Trump. Door die overeenkomst zouden migranten die het grondgebied van Guatemala betreden, verplicht worden om daar asiel aan te vragen, in plaats van in de VS.

Trump wijst de Democraten met de vinger. ‘De enige die niets doen zijn de Democraten in het Congres. Ze moeten de achterpoortjes sluiten, en het asielbeleid maken. Dan zal de asielcrisis snel opgelost zijn!’, vindt de president.

De tweet over het migratiebeleid komt er een dag voor de start van de presidentscampagne, die dinsdagavond van start gaat. Op 3 november 2020 vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats, en Trump is kandidaat om zichzelf op te volgen.