Reisgids over Belfast staat op zere tenen
Een republikeinse 'mural' in het katholieke deel van Belfast. Foto: marika dee
Fodor’s Travel, uitgever van een wereldwijd gereputeerde reisgids, heeft flinke kritiek gekregen op de beschrijvingen van de ‘murals’, of de politieke muurschilderingen in Belfast.

Die ‘murals’ speelden tijdens het sektarische conflict in Noord-Ierland een belangrijke culturele rol, zowel voor de katholieke als de protestantse kant.

Op de website van Fodor’s Travel en in de boeken over Ierland stond dat nationalistische (militant katholieke) muurschilderingen vaak streven naar het niveau van de Sixtijnse kapel, terwijl loyalistische (militant protestantse) muurschilderingen soms lijken op ‘oorlogsstrips, maar dan zonder de humor’. Die omschrijvingen werden ook in de reisbrochure van Singapore Air­lines overgenomen, meldt de BBC.

‘Sommige omschrijvingen vond ik beledigend, of zelfs sektarisch’, zei Peter Shirlow, die aan de universiteit van Liverpool Ierse studies doceert. Volgens auteur Fionnuala O’Connor zat er in de gids een triomfantelijke pro-katholieke ondertoon, met neerbuigende sneren naar protestanten. Fodor’s Travel reageerde haastig dat het de feedback verwelkomde en liet weten dat de controversiële omschrijvingen uit elke publicatie zullen worden geschrapt.