De Nederlandse koning Willem-Alexander (52) is geïnstalleerd als ridder in de oudste Britse ridderorde: de Orde van de Kousenband.

Dat gebeurde formeel in St George’s Chapel. Ook de Spaanse koning Felipe (51) werd officieel opgenomen in de Orde van de Kousenband. In een besloten ceremonie kregen ze een kousenband om hun linkerbeen gegespt.

Gekleed in de traditionele ceremoniële gewaden en gepluimde baret liepen beide staatshoofden mee in de traditionele optocht van de ridders van het kasteel naar de kapel. Hun echtgenotes Máxima (48) en Letizia (46) keken bij het zijportaal toe, samen met leden van de Britse koninklijke familie die geen lid zijn van de Orde.

De Britse Koningin Elizabeth (93), die aan het hoofd van de Orde staat en zelf mag beslissen aan wie ze de bijzondere onderscheiding verleent, loopt tegenwoordig niet meer mee, maar laat zich rijden.

De ridderorde werd in 1348 opgericht door koning Edward III van Engeland. Hij deed dat om belangrijke edellieden aan zich te binden. Tegenwoordig is de orde een erkenning voor bewezen diensten van algemeen nut.