Jesus Herrada wint nieuwe Franse eendagswedstrijd met aankomst op Mont Ventoux

Niet Romain Bardet maar wel de Spanjaard Jesus Herrada heeft de eerste editie gewonnen van de Mont Ventoux Dénivélé Challenge, een nieuwe eendagswedstrijd met aankomst op de legendarische puist uit de Provence. De kopman van Cofidis spurtte in de laatste honderden meter de gedoodverfde favoriet Romain Bardet prompt uit het wiel.

Een aangename lentedag, geen omwaaiende hekken en geen publiek om Chris Froome van zijn fiets te lopen: de Mont Ventoux bood zich vanmiddag op de mooist mogelijke manier aan om een wielerwedstrijd te organiseren. Maar de nieuwe wedstrijd heeft nog tijd nodig. Door de moeilijke plaats op de kalender vonden slechts twaalf ploegen het de moeite om in Vaisons-la-Romaine aan de start te staan.

Daarbij wel het AG2R van Romain Bardet. Het nummer drie van het WK wielrennen reisde na een loodzware Dauphiné meteen door naar de Provence om aan deze nieuwe wedstrijd deel te nemen. Waarmee de topfavoriet meteen gekend was.

Uiteraard was het voor de ontknoping wachten op de beklimming van de Mont Ventoux zelf. AG2R zette van bij de eerste hellende meters de volledige armada in dienst van Bardet met als bedoeling het peloton beetje bij beetje uit te dunnen. Met Tony Gallopin als laatste locomotief werd de kopgroep uitgedund tot een handvol renners.

Op acht kilometer van de finish demarreerde Bardet, enkel de Spanjaard Jesus Herrada van Cofidis bleek in staat de Fransman te volgen. Meer zelfs, de voormalige kampioen van Spanje ging af en toe uitdagend naast zijn Franse opponent rijden. Tot vervelens toe probeerde Bardet zijn Spaanse opponent met een demarrage te verrassen, even vaak reed Herrada fluks terug naar het wiel van de Fransman. De nervositeit nam zichtbaar toe bij Bardet en op vierhonderd meter gebeurde waar de organisatie niet op hoopte: Herrada kletste Bardet prompt uit het wiel en won met overmacht.